Vroeger was beleggen alleen weggelegd voor investeerders die zich hoge instapkosten konden veroorloven en grote minimumbedragen op tafel konden leggen. Maar vandaag is beleggen een stuk democratischer geworden. En ook technologisch is er veel veranderd. Zo kwamen de robo-advisors op de markt. Robo-advisors zijn computerprogramma’s die uw geld investeren op basis van algoritmes. Door de relatief lage instapdrempel en dito jaarlijkse kosten worden robo-advisors almaar populairder. Maar zijn ze ook de beste keuze?

Robo-advisors vergelijken: 4 vragen

Niet alle robo-advisors hanteren dezelfde instapvoorwaarden en manier van werken. Deze vragen moet u zich zeker stellen:

1.      Hoeveel moet ik minimaal investeren?

De minimale investering die robo-advisors eisen, varieert aanzienlijk. Bij de ene robo-advisor kunt u al beleggen vanaf 10 euro, terwijl de minimuminvestering bij een concurrent 15.000 euro bedraagt. U moet ook rekening houden met verschillende instapkosten, jaarlijkse beheerskosten, taksen en uitstapkosten.

2.      Hoe zal mijn beleggingsportefeuille eruitzien?

In tegenstelling tot fysieke beleggingsadviseurs stelt een robo-advisor u geen specifieke aandelen of obligaties voor. U krijgt, net zoals andere klanten met uw beleggingsprofiel, standaardfondsen gepresenteerd. U heeft ook niet te kiezen tussen een belegging in de eurozone of wereldwijd.

3.      Wordt mijn belegging actief of passief beheerd?

De meeste robo-advisors beheren uw belegging actief, maar er zijn ook robo-advisors op de markt die eerder passief zijn ingesteld. Door actief te beleggen tracht u een beter rendement te bekomen dan de markt waarop u zich baseert. Passieve beleggers stellen zich tevreden met de evolutie van de markt en proberen dus ook niet om beter te presteren dan de markt.

4.      Hoe menselijk is mijn robo-advisor?

Dit is misschien nog wel de moeilijkste vraag: hoeveel van uw vermogen wilt u werkelijk in handen geven van een algoritme? Het beurslandschap evolueert razendsnel, en daar succesvol op inspelen vergt niet alleen wiskundige expertise, maar ook emotioneel inzicht. Bij sommige robo-advisors is er wel degelijk sprake van menselijke tussenkomst, maar die blijft minimaal.

Kom in alle rust praten over uw beleggingsstrategie

Verkiest u toch een menselijke aanpak inclusief emotionele inzichten? Maak snel een afspraak. Onze beleggingsadviseurs helpen u graag in alle rust en openheid de beste beslissing te maken.