Net zoals in de ‘gewone’ wereld van beleggen het geval is, leg je als online belegger al je eieren maar beter niet in dezelfde mand. Je kapitaal in maar één aandeel of sector investeren lijkt handig om het overzicht te behouden, maar we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat het ook aanzienlijk wat risico met zich meebrengt. Als het even slecht gaat met het bedrijf of de sector waarin je hebt geïnvesteerd, lijd je verliezen die je niet kunt compenseren door elders winsten te boeken.

Investeringen spreiden (of diversifiëren) is een basisbeginsel van beleggen op de beurs, of je nu online belegt of niet. Hoe een goede spreiding er precies uitziet? Een woordje uitleg.  

Aandelen en obligaties

Een goede spreiding van je online beleggingen houdt idealiter een combinatie van obligaties en aandelen in:

  • Aandelen bieden op de lange termijn veelal een hoger rendement dan obligaties (en gaan vaak gepaard met jaarlijkse dividenden), maar houden ook meer risico in. Als het bedrijf waarin je aandelen hebt failliet gaat, is de kans reëel dat je je investering voorgoed kwijt bent. Bovendien zijn aandelen volatieler dan obligaties: ze reageren veel sterker op veranderingen op de beurs. Dat laatste gebeurt zowel in positieve als in negatieve zin.
  • Als je investeert in obligaties, leen je in feite geld aan een onderneming of de overheid en geniet je kapitaalgarantie: je krijgt het bedrag op een afgesproken tijdstip en met een overeengekomen rente terugbetaald. Dat je je geld in geval van faillissement terugkrijgt is weliswaar geen zekerheid. Het algemeen lagere risicogehalte van obligaties in vergelijking met aandelen gaat ook gepaard met een lagere rendementsverwachting.

Beleggen in verschillende sectoren en regio’s

Als starter beleg je het best alleen in bedrijven en sectoren waarmee je bekend bent. Dat hoeft niet per se je favoriete frisdrankenmerk te zijn, maar alleszins wel iets waar je regelmatig nieuws van opvangt, zodat je trends makkelijk kunt opvolgen. Om de impact van een eventuele crisis minimaal te houden, spreid je je investeringen ook het best over verschillende sectoren en regio’s.

Kun je beleggingen ook te veel spreiden?

Ja, je kunt je beleggingen ook zodanig spreiden dat het te complex wordt om ze nog efficiënt op te volgen. Verlies ook de taksen en transactiekosten niet uit het oog, die algauw hoog oplopen als je overmatig hebt gediversifieerd.

Net om die redenen investeren heel wat beleggers in gemengde fondsen: pakketten van beleggingen die optimaal gespreid zijn over verschillende activaklassen, regio’s en/of sectoren. Hoewel samengesteld uit verschillende beleggingen, wordt een gemengd fonds – indien beursgenoteerd – wel beschouwd als één product. De kosten die ermee gepaard gaan, zijn dan ook veel lager dan wanneer je de beleggingen afzonderlijk zou aangaan.

Laat je adviseren door een expert

Informeer je altijd goed, zodat je weet waarin je investeert, en aarzel niet om je beleggingen te laten beheren of je ten minste te laten adviseren door een expert ter zake. Evi helpt je graag om je eerste stappen in de wereld van online beleggen te zetten, bijgestaan door de expertise van Van Lanschot Vermogensbeheer. Neem snel contact op.