Zo haal je je financiële doelen wél!

Heb jij je financiële krijtlijnen goed en duidelijk uitgezet? Spaar je bijvoorbeeld voor een grote reis of een nieuwe auto? Of heb je grotere financiële dromen, zoals eerder stoppen met werken of een nieuw huis? Een slimme strategie helpt je om deze financiële doelen te halen. Evi vertelt hoe je dit concreet aanpakt.

Stap 1: maak je doelen concreet

De belangrijkste eerste stap: maak je financiële doelen concreet. Hoe concreter, hoe beter. Als je duidelijk voor ogen hebt waar je het voor doet, ben je gemotiveerder om je doelen te bereiken. Schrijf ze ergens op waar je ze regelmatig ziet. Dit herinnert je aan je doelen en helpt je gefocust te blijven.

Stap 2: hang een prijskaartje aan je doel

Hoeveel geld heb je nodig om je doel te bereiken? Hang er een prijskaartje aan, bereken dit tot op de euro nauwkeurig! Kies bijvoorbeeld de auto die je wil kopen en kijk wat deze kost. Of kijk op Immoweb naar de vraagprijzen van het soort huis dat je zoekt. Neem bij de berekening ook bijkomende kosten zoals de notariskosten en registratierechten mee. Kortom: bepaal zo concreet mogelijk wat je nodig hebt.

Stap 3: bepaal de termijn

Je hebt je financiële doelen voor ogen en je weet hoeveel geld je nodig hebt om deze te halen. De volgende stap is het bepalen van de termijn waarbinnen je elk doel wilt realiseren. Splits je lijstje op in 'korte termijn' (binnen nu en 5 jaar) en 'lange termijn' (langer dan 5 jaar). Dit is niet alleen belangrijk om je doelen concreet te maken, het helpt je ook bij het bepalen van je prioriteiten. Je kan je alles veroorloven, maar niet alles tegelijk. Noteer daarom welk doel of welke doelen jij het belangrijkste vindt en focus je in eerste instantie daarop.

Stap 4: kies voor sparen of beleggen

De volgende stap is om daadwerkelijk geld opzij te zetten. Kies of je dat geld wil sparen of beleggen. Voor je doelen op lange termijn is beleggen een aantrekkelijke optie. Op lange termijn is de kans op een hoger rendement bij beleggen namelijk groter dan bij sparen. De factor tijd werkt hierbij in je voordeel. Hoe langer je tijd hebt, hoe meer risico je kan lopen met je geld. Jaren met tegenvallende rendementen kunnen op die manier nog gecompenseerd worden door goede rendementen in de toekomst.

Stap 5: houd je aan je strategie

Je strategische plan om je financiële doelen te halen ligt nu klaar. Nu is het zaak om je aan je strategie te houden én kansen te zien. Zet met een maandelijkse opdracht het bedrag opzij dat je nodig hebt om je doelen te halen. En neem je in- en uitgaven eens onder de loep. Kan je ergens op besparen? Kijk ook eens of je financiële meevallers, zoals je vakantiegeld, slim kan inzetten. Zo kom je er misschien achter dat je maandelijks nog net wat meer kan sparen! Hou bij hoever je staat en geniet vooral van de voortuitgang! Een strategie helpt je niet alleen je doelen te halen: het geeft je ook inzicht. En dat kan je aangenaam verrassen! Wist je bijvoorbeeld dat je met een offensieve beleggingsstrategie en een inleg van € 250 per maand in 20 jaar een vermogen kan opbouwen van ruim € 100.000 euro? Sommige doelen zijn haalbaarder dan je denkt. Zeker op de lange termijn.

Meer blogs