Welke beleggingsstrategie kies je? En hoe?

Je leven op 20 ziet er anders uit dan op 40 of op 60.  Staat je gezin nog maar pas in de startblokken of moet je al uitkijken naar een kot voor je oudste? Ga je al bijna met pensioen? Wat zijn je dromen en wat wil je (nog) realiseren? 

Financiële keuzes hangen voor het overgrote deel samen met hoe je leven er op dat moment uitziet, of je specifieke doelen voor ogen hebt én hoe je karakter in mekaar zit.  Want, hoe ga je bijvoorbeeld om met dalende aandelenkoersen?

Wat voor jou de beste optie qua beleggen is, valt dan ook niet zomaar te bepalen. Een dertiger die al pensioen opbouwt via de werkgever kan beter anders beleggen dan een ondernemer van 60 die uitkijkt naar zijn pensioen. Een goede beleggingscoach wil eerst een duidelijk beeld van je financiële en persoonlijke situatie schetsen, om dan tot een mooie, voor jou geschikte, beleggingsstrategie te komen.

Dit zijn een aantal populaire (onderdelen van) beleggingsstrategieën:

Buy and hold

Dit is een van de bekendste beleggingsstrategieën. Je doet investeringen die je je leven lang bij je houdt. Je zet hierbij in op de groei op lange termijn. Je kan dit zelf doen, maar evenzeer je portefeuille laten beheren. Kies je voor deze strategie, dan investeer je doorgaans in gevestigde bedrijven, branches of obligaties. Je kiest niet voor trends en grote groei op korte termijn. Voordeel van deze manier van beleggen is dat je niet iedere dag met de markt bezig hoeft te zijn. En je maakt weinig transactiekosten die op je rendement drukken. Let wel: je kan niet de rest van je leven achterover leunen. Hou je portefeuille af en toe in het oog. Check of je doelen nog hetzelfde zijn en of deze strategie daar - voor jou - nog steeds bij past. Wanneer je je portefeuille laat beheren, zijn dit onderwerpen die je geregeld bespreekt met je beleggingscoach.

Buy low, sell high

De naam dekt de lading. Je koopt wanneer aandelen laag staan en naar jouw idee ondergewaardeerd zijn. Je verkoopt wanneer de aandelen die achterstand hebben ingehaald. Je kan op deze manier een hoger rendement realiseren dan met een minder actieve vorm van beleggen. Maar het risico is ook hoger. De verleiding om vanuit paniek of hoogtevrees te handelen is groter. En om dit succesvol te kunnen doen, zul je veel moeten lezen, rekenen en uitzoeken. Toch blijkt in de praktijk dat het lastig is om de markt te verslaan.

Iedere maand bijstorten

Iedere maand of ieder kwartaal stort je een vast bedrag in je beleggingsfonds. Ongeacht of de beurs hoog of laag staat, of dat het sentiment positief of negatief is. Deze strategie bespaart je veel tijd en energie. Omdat je elke maand hetzelfde bedrag inlegt, op dezelfde manier, hoef je niet fanatiek de beurs te volgen. Ook sluit je de invloed van emoties en angst uit. Jouw acties staan namelijk al vast. Ook bij Evi kun je periodiek beleggen. Dit kan al vanaf € 50 per maand. Lees er hier meer over.

Dividendrendement

We focussen bij beleggen vaak alleen op koerswinst. Maar je kan ook op een andere manier aan beleggingen verdienen, namelijk door het dividend dat uitgekeerd wordt. Een dividend is een gedeeltelijke uitkering van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Niet ieder beursgenoteerd bedrijf keert dividend uit. Ook de hoogte ervan staat niet vast. Sommige bedrijven hebben een lange track record van dividend uitbetalen, zoals Shell en Unilever. Wanneer het dividend opnieuw geïnvesteerd wordt, kan het rendement aardig oplopen. Het is daarom ook aan te raden dat je kijkt naar beleggingen in bedrijven die een relatief hoog dividend uitkeren. Het risico is wel dat er in mindere tijden helemaal geen dividend uitgekeerd wordt. Dus is het ook bij dividendbeleggen belangrijk om te spreiden over meerdere bedrijven.

Warren Buffet's strategie

De beleggingsstrategie van miljardair Warren Buffet heeft hem geen windeieren gelegd. En hij deelt deze strategie graag met anderen. Zijn tactiek is simpel: koop alleen wat je begrijpt. Geen bitcoin dus voor Buffet, maar ook weinig aandelen in tech-bedrijven. Hij adviseert te beleggen in solide bedrijven en branches. Hij gelooft dan ook niet in het timen van de markt. Hij adviseert iedere belegger om emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Volgens Buffet zijn die geen goede raadgevers op de beurs. En aangezien hij een vermogen van 79 miljard dollar heeft, kan het zeker geen kwaad om naar hem te luisteren.

Risico aan de hand van je leeftijd

Wanneer je een lange beleggingshorizon hebt, heeft je geld nog veel tijd om rendement te vergaren en dus te groeien. Hierdoor kan je over het algemeen meer risico nemen. Daalt de beurs, dan heb je nog genoeg tijd om die daling goed te maken. Een eenvoudige vuistregel zegt dat je het percentage aandelen in je beleggingsportefeuille kunt bepalen aan de hand van de volgende som:

100 - je leeftijd = % aandelen

Ben je 30 jaar, dan zou je voor 70% voor aandelen kunnen gaan. Ben je 50 jaar, dan neemt het percentage aandelen af tot de helft van je portefeuille. Aandelen zijn risicovoller maar geven op de langere termijn ook een hogere kans op een hoog rendement. Nu is leeftijd niet alles bepalend. Sommige 30'ers willen minder risico nemen dan 60'ers.

Welke beleggingsstrategie kan je verwachten bij Evi?

Evi gaat voor een gedegen aanpak. Die start met een inventarisatie van je uitgangspunten. Wat is je beleggingsdoel (waar beleg je voor?), wat is je beleggingshorizon (hoeveel tijd heb je?) en je risicobereidheid (hoeveel risico kan en wil je lopen?). Door deze drie uitgangspunten te combineren, bepalen we samen welk beleggingsprofiel het beste bij jou past. Op basis van dit profiel gaat Evi voor jou beleggen. Zolang je uitgangspunten hetzelfde blijven hoef je in principe je beleggingen niet aan te passen, ook niet als op korte termijn de beurskoersen heen en weer gaan. Emotie is over het algemeen een slechte raadgever, dus blijf bij de beleggingsstrategie die je initieel hebt vastgelegd.

Het is wel raadzaam om regelmatig je uitgangspunten te checken. Als er eentje verandert, moet je je koers wellicht bijstellen. Twijfel je of je moet bijsturen of aanpassen? Je kan op elk moment de vragenlijst opnieuw doorlopen. Je krijgt dan onmiddellijk een persoonlijk beleggingsvoorstel.

Welke strategie het beste bij jou past, weet alleen jij. Wel is het belangrijk om een strategie te kiezen en vervolgens na te blijven denken over het pad dat je gekozen hebt. Leg je eigen strategie vast en laat Evi je helpen. Heb je vragen of wil je meer over Evi te weten komen? Neem dan contact met ons op.

Meer blogs