Welk type belegger ben jij?

Wanneer je start met beleggen is het handig om te weten welk type belegger je bent. Het helpt je als particuliere belegger bijvoorbeeld om te bepalen welk beleggingsproduct het beste bij je past, hoeveel risico je wil nemen en hoe je ideale beleggingsportefeuille er uitziet. Maar welke types beleggers zijn er eigenlijk?

Beleggen voor dummies: van defensieve beleggers naar offensieve beleggers

Waarschijnlijk de meest voorkomende indeling van beleggers is die van defensief tot offensief. Deze indeling komt vaak terug in beleggingsproducten, bijvoorbeeld in de verschillende beleggingsfondsen waaruit je bij Evi kiest.

De (Engelstalige) website Dummies, bekend van de voor dummies-boeken, heeft een korte, leuke test om na te gaan of je een defensieve, conservatieve, gebalanceerde, groeiende of offensieve belegger bent. Geef antwoord op de vragen, tel de punten die horen bij je antwoord bij elkaar op en voilà: je weet wat voor type belegger je bent.

Zelf beleggen, beleggingsadvies of vermogensbeheer?

De iets eenvoudigere test van Beleggingsmatch en IEX vertelt je niet exact wat voor type belegger je bent, maar laat je wel weten welke beleggingsvorm het beste bij je past: zelf beleggen (zelf), beleggingsadvies (samen) of vermogensbeheer (uitbesteden).

De nuchtere optimist, de solist, de waakzame planner en de meningenjager

De investIQ-test van Schroders is een hele leuke en uitgebreide test om jezelf als particuliere belegger beter te leren kennen. De test maakt onderscheid tussen 4 soorten beleggers: de nuchtere optimist, de solist, de waakzame planner en de meningenjager.

Om te bepalen welk type belegger je bent, moet je een groot aantal vragen en stellingen beantwoorden. Dat klinkt als veel moeite, maar aan het einde krijg je wel een mooi rapport met sterke punten, kenmerkende eigenschappen, voordelen en nadelen die je beleggingsbeslissingen kunnen beïnvloeden.

De zoek-dekking belegger, rusteloze belegger, dat-is-logisch-belegger en entrepeneur-belegger

Na talloze ontmoetingen met beleggers door de jaren heen kwam Loïc Schmid, hoofd vermogensbeheer bij de Zwitserse GS Banque, tot 4 archetypen beleggers:

  • de zoek-dekking belegger
  • de rusteloze belegger
  • de dat-is-logisch-belegger
  • de ondernemer-belegger

De zoek-dekking-belegger maak alles wat gebeurt op de financiële markten en in de economie onnodig ingewikkeld. Hij volgt de grote trends en boekt daarmee een rendement dat zelden afwijkt van de benchmark.

De rusteloze belegger is bekend om zijn overmoed en zelfoverschatting en rent achter elke hype in de markt aan. Maar hij loopt vaak achter de feiten aan en leert niets van zijn fouten uit het verleden. Hij is uiteindelijk te laat met kopen of verkopen.

De dat-is-logisch-belegger is 'captain obvious': iemand die altijd beweert exact te weten wat er gebeurt op de financiële markt. Omdat het volgens hem “logisch” is. Hij doorziet de financiële markt eerder dan andere beleggers, althans dat denkt hij. Dit type belegger raakte volgens Schmid de dag na het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump in paniek en verkocht alles. Het risico voor de dat-is-logisch-belegger is dat zijn veronderstellingen ook duidelijk verkeerd kunnen zijn.

Het laatste type belegger van Schmid is de ondernemer-belegger. Hij is gewiekst, nuchter en ziet kansen die goed uit kunnen pakken. Hij kocht aandelen Apple voor de introductie van de eerste iPhone, kocht Tesla-aandelen in het begin en belegde in Europese blue chip-aandelen na de Brexit en Trump.

Evi en haar beleggingsprofielen

Evi beschikt niet over een uitgebreide test om je te vertellen welk type belegger je bent. We bepalen bij het openen van een Evi-beleggingsrekening wel eerst jouw beleggingsprofiel. Dat doen we aan de hand van 20 vragen. Een praktische test dus, want op basis van jouw antwoorden kunnen wij inschatten wat voor type belegger je bent.

Meer blogs