Wat is de beste beleggingsstrategie voor 65-plussers?

65-plussers investeren het best in obligaties, wordt weleens gezegd.  Maar zit de beste beleggingsstrategie voor 65-plussers werkelijk altijd zo in elkaar?

Een van de uitdagingen die beleggen met zich meebrengt: een goede balans vinden tussen de hoeveelheid aandelen en obligaties in je portefeuille. Veel financiële adviseurs menen dat jonge mensen het beste af zijn met een portefeuille die voor 70 procent uit aandelen bestaat, aangevuld met 30 procent obligaties. Voor 65-plussers zou de beste beleggingsstrategie net omgekeerd zijn. Mythe of niet? Ontdek ons advies.

Aandelen vs. obligaties

Wie de pensioenleeftijd nadertof al met pensioen is, zo wordt vaak beweerd, investeert zijn geld het beste in obligaties. Hoewel aandelen op lange termijn een hoger rendement opleveren dan obligaties, houden ze op korte termijn ook aanzienlijk meer risico in. Niet noodzakelijk een probleem voor jonge mensen die nog alle tijd hebben om te wachten tot een eventuele storm weer is gaan liggen, maar dus minder interessant voor de oudere generatie investeerders.

De beste beleggingsstrategie voor 65-plussers

Toch hoeft de beste beleggingsstrategie voor 65-plussers niet per se zo in elkaar te zitten. Verrassend genoeg zijn het zelfs vooral 65-plussers die in aandelen investeren. Een enquête van de FSMA, toezichthouder op de Belgische financiële sector, toont aan dat bijna 20 procent van de Belgen die (bijna) met pensioen zijn, aandelen koopt. In andere leeftijdsgroepen investeert maar 5 à 8 procent in aandelen.

Minder vaste kosten

Waarom aandelen dan toch zo populair blijken bij 65-plussers? Daar bestaan verschillende verklaringen voor. Zo heeft wie met pensioen is uiteraard meer tijd om zich te verdiepen in de beurs, aandelen en beleggen in het algemeen. Ook hebben de meeste mensen op pensioenleeftijd minder vaste kosten, omdat hun woning volledig afbetaald is. Bovendien houden niet alle aandelen per se een hoog risico in, en is de gemiddelde levensverwachting de laatste jaren aanzienlijk gestegen.

Ook investeren in aandelen? Of toch liever obligaties?

Wat de beste beleggingsstrategie voor 65-plussers is, blijkt dus vooral een kwestie van perspectief. Net zoals jouw financiële situatie uniek is, is jouw profiel als belegger dat ook. De beste beleggingsstrategie uitstippelen begint dan ook met het bepalen van je beleggingsprofiel, gevolgd door een uitgebreid gesprek met een expert ter zake.

Helemaal klaar om van start te gaan? Ontdek snel je beleggingsprofiel.

Meer blogs