Wat als...je ook zou beleggen naast het sparen?

Het is het jaar 2028. We kijken uit naar de Olympische Zomerspelen in het Amerikaanse Los Angeles. In 2018 (nu tien jaar geleden) nam je je voor om eindelijk geld te gaan beleggen voor je financiële doel in de toekomst. Voor een (andere) eigen woning, extra pensioen of misschien om eerder te kunnen stoppen met werken? De mogelijkheden zijn persoonsgebonden en bepaal je zelf. Een bijzonder geslaagd voornemen blijkt nu, want door regelmatig een bedrag te beleggen heb je in tussentijd een aantrekkelijk vermogen opgebouwd.

Spaargeld minder waard

Stel dat je je goede voornemen waar maakte en elke maand 250 euro opzij hebt gezet. Als je dat bedrag op een spaarrekening hebt gezet, dan is het totaalbedrag nu 31806,39 EUR, uitgaande van een spaarrente van 1 procent rente. Vergeet hierbij geen rekening te houden met het feit dat de spaarrentes al jaren historisch laag zijn, lager dan de inflatie. Je spaargeld heeft door de geldontwaarding na tien jaar eigenlijk minder koopkracht dan nu.

Beter beleggen

Met gespreid beleggen had je kans op een beter resultaat. Dan staat er net geen 40.000 EUR op je rekening. (Uitgaande van een jaarlijks gemiddeld rendement van 5 procent, na aftrek van kosten). Natuurlijk zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor rendement in de toekomst. Ook is het rendement afhankelijk van het risicoprofiel dat bij je past.

Belang van spreiding

Belangrijk bij vermogensopbouw is ook de spreiding. Bij Evi hebben we de afgelopen jaren goed gespreide portefeuilles samengesteld. Een goede verdeling van diverse effecten in je portefeuille verlaagt het risico, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het verwachte rendement. De spreiding van de portefeuille zorgt er namelijk voor dat je de tussentijdse koersschommelingen van beleggingen in de diverse regio’s en sectoren beter kan opvangen. Stop je je geld in één aandeel, dan loop je een groot risico. Het is immers moeilijk te voorspellen hoe een onderneming op lange termijn presteert. Denk aan het aandeel Fortis in 2008, of Imtech in 2016.

Beleg meer

Even terug naar het nu, naar 2018. Start vandaag nog met beleggen, of verhoog je maandelijkse inleg. Zo bouw je relatief ongemerkt een aantrekkelijk vermogen op. Gebruik het ‘Pay Yourself First’-principe om geld vrij te maken. Zet daarvoor direct na het ontvangen van je maandloon een bedrag opzij. Of nog eenvoudiger: maak een doorlopende opdracht aan zodat het bedrag iedere maand automatisch wordt overgeschreven.
Hoeveel zet je opzij? Divers onderzoek onder consumenten laat zien dat je makkelijk met tien procent minder inkomen kunt rondkomen. Geld dat je dus normaal gezien (hoge lasten of een erg laag inkomen buiten beschouwing gelaten) niet mist. Ons uitgavenpatroon pas zich namelijk automatisch aan de nieuwe situatie aan. Gedragsdeskundigen weten dat dit komt omdat de meeste van ons pas stoppen met uitgeven als een krachtig signaal zoals bijvoorbeeld een lege portemonnee of zichtrekening, ons daartoe dwingt.

Start met een klein bedrag

Je hoeft dus geen grote bedragen vrij te maken om vermogen op te bouwen. Door geautomatiseerd en gestaag te laten beleggen kun je vermogen opbouwen zonder in te boeten op je levenskwaliteit. Door nu in actie te komen vergroot je de kans dat je straks in 2028 veel vermogender bent dan nu. Vergeet niet dat het beste moment om een boom te planten 10 jaar geleden was.

 

Meer blogs