Waarom de beste belegging de goedkoopste belegging is

Of je nu wil investeren in vastgoed of op de beurs: de uiteindelijke meerwaarde van je investering hangt altijd af van de verhouding tussen rendement en kosten. Helt de balans te veel over naar het tweede? Dan moet je dringend bijsturen, want een goede belegging is er in de eerste plaats één waarbij de kosten het rendement van je belegging niet onder druk zetten. Ontdek waarop je moet letten om te beleggen zonder kleerscheuren.

Brutorendement versus nettorendement

Bij een belegging moet je altijd rekening houden met het verschil tussen het bruto- en het nettorendement:

  • Het brutorendement is het rendement zonder aftrek van kosten.
  • Bij een nettorendement zijn de kosten wel al van de opbrengst afgetrokken. Het nettorendement bepaalt dus hoeveel geld je uiteindelijk krijgt.

Met welke kosten rekening houden?

 

Bij een belegging komen er sowieso verscheidene kosten kijken. We lijsten ze even voor je op:

  • Beheervergoeding: de kosten die je aan de bank betaalt voor het beheer van je belegging als je kiest voor vermogensbeheer.
  • Taksen: aan een belegging zijn ook fiscale kosten verbonden. Bij sommige gemengde fondsen die voor 25% of meer uit obligaties bestaan, betaal je meestal een bijkomende meerwaardetaks, de zogeheten Reynderstaks.
  • Lopende kosten: hoeveel die bedragen vind je terug in de factsheet van het fonds.
  • Bewaarloon: afhankelijk van de bank waarbij je belegt, kunnen kosten worden aangerekend om je effecten te bewaren. Evi rekent geen bewaarloon of transactiekosten aan.

Wat is de rendementsverwachting?

En concreet: hoeveel kosten moet je rekenen wanneer je begint te beleggen? Dat verschilt van belegging tot belegging. Voor een gemengd fonds moet je rekenen op ongeveer 1 à 2% kosten. De nettorendementsverwachting ligt anno 2016 gemiddeld rond de 3,8%. Een aantal jaren geleden was dat nog zo’n 5%, maar de lage langetermijnrente beslist daar vandaag anders over.

Opgelet: voor een meer precieze rendementsinschatting moet je kijken naar je beleggingsprofiel. Wie meer risico neemt, heeft zicht op een hoger rendement (maar minder zekerheid).

Meer weten? Neem gerust contact op!

Meer blogs