Vermogensgroei: zo laat je je geld voor je werken!

Charlie Munger, de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet, zei eens dat de eerste € 100.000 vergaren het moeilijkst is: "Het maakt niet uit wat je ervoor doet. Of je nu iedere dag overal wandelend heen gaat of nooit meer iets eet zonder korting: vind een manier om je handen te krijgen op die eerste €100.000. Daarna wordt het veel makkelijker." En Munger kan het weten: hij vergaarde uiteindelijk zo'n $ 1,7 miljard! Maar wat wilde hij precies zeggen met "daarna wordt het veel makkelijker"?

Geld maakt geld…

Geld 'maken' met € 100.000 is makkelijker dan met bijvoorbeeld € 1.000. Dat komt natuurlijk omdat je absolute rendement altijd hoger is met een groter bedrag. Stel: je investeert € 1.000 tegen een rendement van 4% en laat dit 10 jaar staan. Dan levert dat je aan het einde van de rit € 1.480 op. Je winst is dan € 480. Maar als je € 100.000 investeert tegen een rendement van 4% en dit ook 10 jaar laat staan dan heb je uiteindelijk € 148.024. Je winst is dan € 48.024. Bij een hogere investering, is je opbrengst in euro's ook hoger. Logisch toch?

Rente-op-rente effect

Het effect van rente-op-rente (of rendement-op-rendement) heeft ook invloed op de groei van je vermogen. Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder. Lees hoe het hoe het rente-op-rente-effect werkt.

… maar hoe maak je geld?

Nu weet je waarom het met veel geld makkelijker is om geld te maken dan met weinig geld. Rest nog de vraag: hoe doe je dat dan? Evi geeft je een paar handige tips.

1. Spaar genoeg maar niet te veel

Spaargeld waar je zo bij kunt, is belangrijk. Je hebt het nodig om onverwachte kosten te betalen zoals een kapotte wasmachine of auto. Maar je wilt niet te veel geld op een spaarrekening hebben staan. In de eerste plaats omdat de rente historisch laag is, zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt je spaargeld minder waard. Dus hoeveel spaargeld is genoeg? Hierover lees je meer in dit artikel op Spaargids.

2. Investeer

Om je geld te laten groeien, moet je investeren. Dit kan je doen in tastbare zaken zoals bijvoorbeeld vastgoed. Meestal heb je hier meer kapitaal nodig voor dan € 100.000. Maar je kan natuurlijk ook kleiner beginnen, met bijvoorbeeld een garagebox. Let op: voor het investeren in vastgoed moet je wel wat kennis van zaken hebben. Bijvoorbeeld van de locatie, kosten en/of potentiële opbrengsten.

Je kan ook investeren in ondernemingen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door via crowdfunding geld te lenen aan een startup waarin je gelooft. Of door via de beurs te investeren in aandelen van bedrijven.

Het voordeel van deze manier van investeren is dat je met een klein bedrag kan instappen en je investeringen beter kan spreiden. Dit zorgt voor een lager risico. Een deel van je investeringen doet het misschien heel goed, een ander deel minder goed. Op de lange termijn levert een goed gespreide portefeuille in de meeste gevallen meer rendement op dan geld op je spaarrekening zetten.

3. Besteed tijd aan je geld

DataPoints, een bureau dat vermogensopbouw onderzoekt, onderzocht hoe miljonairs beleggen. Wat blijkt? Miljonair-beleggers besteden gemiddeld 10,5 uur per maand aan de studie en planning van hun toekomstige beleggingen.

Heb jij niet zoveel tijd? Je kan dit ook voor je laten doen, door te beleggen met Evi!

Meer blogs