Van financiële voornemens naar behaalde doelen!

Wat zijn nu realistische voornemens en hoe zorg je dat je deze haalt? Evi helpt je het nieuwe jaar goed te starten met een stappenplan voor het behalen van jouw financiële doelen.

1. Wat betekent 2020 voor je portemonnee?

Voordat je financiële voornemens opstelt, is het verstandig om na te gaan wat er het komende jaar verandert in je persoonlijke financiën. In 2020 zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

Meer betalen voor dienstencheques

Als je gebruik maakt van dienstencheques voor bijvoorbeeld het schoonmaken van je woning, zal je daar vanaf 1 januari meer voor moeten betalen. Het tarief zelf wordt niet verhoogd, maar wel de aftrek op je belastingbrief. De fiscale aftrekbaarheid gaat namelijk van 30% naar 20%. Voor een dienstencheque van 9€ betaal je daardoor uiteindelijk 7,2€ in plaats van 6,3€.

Elektriciteit en aardgas worden goedkoper

De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen in 2020 opnieuw. Deze tarieven maken een groot deel uit van je energiefactuur en vertegenwoordigen de kost voor de aanleg en het onderhoud van de netten voor het vervoer van energie en de daarbij geleverde diensten.
Een gemiddeld gezin zal in 2020 gemiddeld 30€ minder aan distributietarieven voor elektriciteit en 10€ voor aardgas betalen.

Woonbonus 2020

Wie een nieuwe woonlening aangaat in Vlaanderen, kan vanaf 1 januari niet meer genieten van de woonbonus. In de plaats daarvan dalen de registratierechten van 7% naar 6%. Wie echter al van de woonbonus genoot, behoudt het voordeel. Ook als je je hypothecair krediet herfinanciert, behoud je het fiscaal voordeel. Een herfinanciering wordt namelijk beschouwd als een voorzetting van de oorspronkelijke lening.

Het loon van sommige bedienden stijgt

Voor een kleine 500.000 bedienden die deel uitmaken van het paritair comité 200 stijgt het loon met 0,8% in januari 2020. Het gaat echter om een aanpassing van de lonen aan de levensduurte en kan je het dus technisch gezien niet als een loonsopslag beschouwen.

2. Van voornemens naar financiële doelen

Het geld dat je, misschien ook dankzij deze maatregelen, overhoudt kan je inzetten voor het halen van je financiële doelen.
Misschien wil je werk maken van je eerste huis, sparen voor een mooie reis of je kinderen een financiële duw in de rug geven. Maar je aan je voornemens houden is vaker makkelijker gezegd dan gedaan.
Zet ze daarom om in concrete financiële doelen. Zo is de kans ook groter dat je aan deze voornemens gaat werken en ze behaalt. Maar hoe doe je dat? Bepaal per doel het volgende:

  • Reken eerst uit hoeveel je nodig hebt om je doel te halen. Dat bedrag is je doelvermogen
  • Wanneer wil je dit doel bereikt hebben en deel ze op in korte- en langetermijndoelen. Misschien start je dit jaar met een doel, maar ligt je horizon over een aantal jaar. Geen probleem natuurlijk, maar geef jezelf wel een duidelijke deadline en verschuif deze zo min mogelijk.
  • Bekijk daarna hoeveel je per maand kan missen voor je doel, dit kan je dan maandelijks opzijzetten

3. Start met beleggen

Je hebt jezelf nu een concreet financieel doel gesteld, maar hoe kan je dat doel het beste bereiken?
Met een combinatie tussen sparen en beleggen kan je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.
Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement op de langere termijn dan bij sparen.

Wil je graag meer informatie over beleggen? Neem dan gauw contact op via info@evi.be of telefonisch op het gratis nummer 0800 11 99 6.

Meer blogs