Sparen of beleggen?

Belgen zijn notoire spaarders. Niet zonder reden, want mensen zijn voorzichtig geworden. Door de financiële crisis, door de problemen rond pensioenen, en door de onzekerheid over een eventueel verlies van werk. Maar levert sparen wel op wat je wilt, nu de spaarrente zo laag staat? Of kun je beter gaan beleggen? Die vraag wordt meer en meer gesteld.

Zekerheid of kans op meer rendement

Sparen betekent voor veel mensen zekerheid. Amper groei van je gespaarde euro's, maar je inleg zeker terug. Terwijl per saldo je koopkracht eigenlijk daalt. Denk maar aan de huidige lage rente en de inflatie: opgeteld moet je minstens 2,35% rendement op je spaarrekening halen om over een paar jaar hetzelfde boodschappenkarretje te kunnen vullen. Blijf je sparen met de huidige lage spaarrentes? Dan is de kans dat dit lukt klein.
Beleggen kan een aanvullend alternatief zijn. Het verwachte rendement is bij beleggen hoger dan op je spaarrekening. Je loopt wel meer risico. Zo kun je in het slechtste geval je geld (deels) verliezen. Denk bijvoorbeeld aan de beurscrash van 2008.
Kijk je echter over langere termijn naar behaalde resultaten op beleggingen – (inclusief die dieptepunten), dan is het resultaat vaak positiever voor beleggers dan voor spaarders. Wat is nu de beste keuze? “Beiden” is het juiste antwoord.

Geld voor langere tijd niet nodig? Overweeg beleggen


Heb je (een deel van) het geld voor langere tijd niet nodig? Ben je bereid om voor een hoger rendement meer risico te lopen? Overweeg dan om te beleggen. Beleggen kan bij Evi al vanaf €1000. Je kan het risico van beleggen verkleinen door periodiek te beleggen en gebruik te maken van onze fiscaal vriendelijke profielfondsen. Bekijk van tevoren of je verwachtingen van je belegging realistisch zijn voor jouw beleggershorizon en risicobereidheid.

Wil je een deel van je spaargeld activeren? Bepaal jouw profiel.

Meer blogs