Robotbeheer: wordt een robot uw nieuwe vermogensbeheerder?

Je kan bij tal van banken kiezen voor robotbeheer. Maar is dat wel een goed idee? Hoe gaat robotbeheer precies in zijn werk en wat zijn de mogelijke risico’s? Een overzicht.

Wat is robotbeheer precies?

Als je voor robotbeheer kiest, wordt je beleggingsportefeuille beheerd op basis van algoritmes, zonder tussenkomst van een menselijk individu. Deze algoritmes worden gestuurd door software, waarmee de ‘robo-advisor’ de belegger een beleggingsportefeuille voorstelt. U geeft als belegger aan wat uw doelstellingen, risicobereidheid, vermogenssituatie en beleggingshorizon zijn, en op basis van die parameters bepaalt de robotbeheerder of bepaalde activa worden gekocht of verkocht.

Bij robotbeheer vervangt software met andere woorden het traditionele, fysieke gesprek met de beleggingsadviseur en het manuele denkwerk.

De voor- en nadelen van robo-advisor

Als je ervoor kiest om je beleggingen door een robot te laten beheren, geniet je enkele voordelen. Zo zijn het instapbedrag en de beheerskosten laag. Alles gebeurt namelijk volautomatisch, waardoor de werkuren en dus de kosten omlaag gaan.

Een belangrijkere reden voor de lage beheerskosten zijn daarnaast de instrumenten waarin de onlinebeheerders beleggen. De meeste robotportefeuilles bestaan uit één of enkele goedkope indexfondsen, of ETF’s. De instap- en beheerkosten van dergelijke trackers zijn minimaal.

Maar er zijn ook heel wat nadelen en risico’s. Zo zijn individuele voorkeuren voor bepaalde aandelen in principe niet mogelijk. Daarnaast ontbreekt bij robotbeheer het menselijke element, en laat dat nu net cruciaal zijn in het razendsnel evoluerende beurslandschap. In tegenstelling tot menselijke beleggingsspecialisten zijn robots niet in staat om ‘emotionele’ checks of correcties door te voeren. De jarenlange ervaring die een expert kan voorleggen, ontbreekt volledig.

The best of both worlds

Toch liever een menselijke meerwaarde? Dat kan, tegen interessante voorwaarden. Bij Evi zijn er evenmin instap- of uitstapkosten. Terwijl je wél op de menselijke kennis en flexibiliteit van ervaren specialisten kan rekenen. Je kan al beleggen vanaf 1.000 EUR, en de jaarlijkse beheerkosten bedragen slechts 1,23% (terwijl die anders in een klassiekere formule al gauw het dubbele bedragen).

Meer weten? Neem gerust contact op!

Meer blogs