Portefeuillecheck? Op deze vier zaken moet je letten

1. Financiële doelen

Je belegt om een financieel doel te behalen. Dan is het belangrijk om zo nu en dan te toetsen of je financiële doelen zijn gewijzigd, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Misschien krijg je een baby of gaan je kinderen het huis uit om te studeren.

Zijn je financiële doelen veranderd? Dan kan dát een reden zijn om je beleggingsportefeuille aan te passen. Je doel bepaalt immers de tijd die je geld heeft om ongestoord te groeien. En de hoeveelheid risico die je daarbij kan nemen.

2. Behaalde rendementen

Als belegger word je beloond voor het risico dat je neemt door te investeren. Hoeveel rendement dat oplevert, hangt nauw samen met het risico dat je daarbij wil nemen. Vergelijk tijdens een portefeuillecheck het rendement dat je met je portefeuille hebt gehaald als dat mogelijk is eens met portefeuilles met een vergelijkbaar beleggingsprofiel (risicoprofiel).

Blijft het rendement op jouw portefeuille over een langere periode laag? Dan laat je wellicht geld liggen. Zonde. Overweeg dan eens je beleggingen uit te besteden aan een expert (vermogensbeheer). Of stap over naar een aanbieder die betere resultaten heeft gehaald. Maar let op: overstappen kan ook kosten met zich meebrengen.

3. Tarieven

Beleggen gaat altijd met kosten gepaard. Je betaalt onder andere voor transacties en voor het beheer van je beleggingen. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte kosten. Directe kosten zijn de kosten die samenhangen met het uitvoeren en beheren van je beleggingen. Dit is een percentage van het gemiddeld belegde vermogen. Indirecte kosten zijn de kosten die zijn verwerkt in de beleggingen zelf. Bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Die kunnen variëren. Een overzicht van de precieze kosten die een fonds in rekening brengt, vind je in de Essentiële Beleggersinformatie van je beleggingen. Het is belangrijk om te weten wat je precies betaalt. Niet alleen omdat elke euro aan kosten ten koste gaat van je rendement, maar ook omdat je aanbieders zo makkelijker kunt vergelijken. Ben je ergens anders goedkoper uit? Dan kan dat ook een reden zijn om over te stappen naar een andere aanbieder.

4. Service en gemak

Een goede beleggingsaanbieder maakt vermogensopbouw zo simpel en gemakkelijk mogelijk voor jou. Daarom is het bij een portefeuillecheck ook verstandig om hier kritisch naar te kijken. Kan jij je beleggingen eenvoudig en op de manier die jij wil, volgen? Hoe makkelijk is het om periodiek te beleggen, je beleggingen aan te passen of je vermogen op te nemen? En kan je makkelijk bij je aanbieder terecht met vragen of zorgen?

Maak de balans op

Als je alles op een rij hebt, is het tijd om de balans op te maken. Ben je tevreden met je huidige portefeuille en bij je huidige aanbieder? Dan kan je met een gerust hart verder beleggen. Tot de volgende portefeuillecheck natuurlijk.
Kan het beter? Overweeg dan een overstap. Bijvoorbeeld naar Evi, als je nog niet bij Evi belegt. Neem gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag verder.

Meer blogs