Pensioenopbouw: de belangrijkste do’s-and-don’ts op een rijtje

We hoeven het je wellicht niet meer te vertellen. Het wettelijke pensioen is al aan de lage kant, en dat zal wellicht niet snel veranderen, integendeel. Wie na zijn carrière graag dezelfde levensstandaard behoudt, kan dus maar beter op tijd beginnen aan een bijkomende pensioenopbouw. Een duurzame strategie is daarbij een must. Ontdek hier alvast hoe je dat moet aanpakken, en welke valstrikken je beter vermijdt. 

Do: pensioenopbouw door verstandig te beleggen

De beste manier om je financiële inspanningen te doen renderen? Dat blijft nog altijd beleggen. Of liever: verstandig beleggen. Door je portefeuille te spreiden en te mikken op langetermijnrendement kun je een mooi bijkomend pensioen opbouwen. Financieel onhaalbaar? Helemaal niet. Bij Evi beleg je al vanaf 1.000 euro en kun je rekenen op de expertise van een bank met al meer dan 275 jaar ervaring.

Langetermijnvisie staat bij ons hoog op de agenda. Bovendien kiezen we voor de persoonlijke aanpak. We helpen je een beleggingsprofiel op te stellen, en adviseren je in functie van je financiële mogelijkheden en behoeften. Jij bepaalt het tempo.

Do: kiezen voor het extralegale pensioen

Heb je via je werkgever de mogelijkheid om een extralegaal pensioen aan te leggen? Zeker doen. Het is een mooie aanvulling op je beleggingsportefeuille, het wettelijke pensioen en de reserves die je opbouwt via pensioensparen.

Don’t: jezelf beperken tot pensioensparen

Als je aan pensioensparen doet, stort je via je financiële instelling maandelijks of jaarlijks een bedrag in een pensioenspaarfonds. Het bedrag is wettelijk geplafonneerd (ook in 2017 tot 940 euro). Hoe sneller je eraan begint, hoe meer kapitaal je opbouwt. Een mooi begin dus, en een must voor elke spaarder, maar lang niet genoeg om er – eenmaal met pensioen – de levensstijl op na te houden die je gewoon bent.

Don’t: alles op een spaarboekje parkeren

Een financiële reserve aanleggen voor later? Heel verstandig, al raden we je aan om dat appeltje voor de dorst niet volledig te parkeren op je spaarboekje. De aangeboden rentes op de spaarrekeningen zijn momenteel lager dan de inflatie, waardoor de waarde van je kapitaal afneemt.

Meer weten? Neem gerust contact op!

Meer blogs