Online beleggen voor beginners: do's-and-don'ts

Sta je op het punt om de weg van online beleggen in te slaan? Dan bewandel je het best een doordacht parcours, met oog voor de verschillende facetten die erbij komen kijken. Alleen op die manier zal je succes oogsten. Wij zetten alvast de voornaamste do’s-and-don’ts op een rijtje.

Online beleggen: do’s

1. Weeg rendement af tegen kosten

Als je online belegt, staat het rendement voorop. De evolutie van de financiële markten is een belangrijke factor voor de ontwikkeling van je vermogen. Maar het uiteindelijke rendement hangt ook voor een groot stuk af van de kosten. Die hebben vooral een impact op de lange termijn. Het is dan ook belangrijk om álle aspecten van een belegging in overweging te nemen. Ga dus zeker goed na welke kosten op uw belegging rusten. De factsheets goed doornemen is een must als je bijvoorbeeld in fondsen belegt.

2. Online beleggen in een fiscaalvriendelijk product

Fiscaliteit is eveneens een belangrijk aspect bij beleggen. Hoe lager de fiscale druk op een belegging, hoe hoger het nettorendement zal zijn. Fiscaalvriendelijke producten en lage kosten zijn de ideale combinatie voor succesvol online beleggen. Tip: Beleg bij voorkeur in een bank die in België vertegenwoordigd is. Zo neemt u zeker geen risico’s op fiscaal gebied.

3. Gespreid instappen

Wanneer is het een goed moment om te starten met beleggen? Een veelgestelde vraag die je eigenlijk achterwege mag laten. Er bestaat namelijk geen ideaal moment. Het is raadzaam om stap voor stap te werk te gaan en niet al je kapitaal in één keer te investeren. Je hoeft overigens geen groot vermogen te hebben om te starten. Mondjesmaat beginnen is de boodschap.

Gespreid beleggen is net zoals gespreid instappen een goed idee. Investeer zowel in aandelen als in obligaties, en dit bij voorkeur in verschillende regio’s en sectoren. Een profielfonds speelt daar perfect op in.

Don’ts voor online beleggingen

1. Uitsluitend het historische rendement in overweging nemen

Bij (online) beleggingen wordt er vaak in de eerste plaats naar het historische rendement gekeken. Maar dat is geen garantie voor het toekomstige rendement. Obligaties zijn daar een goed voorbeeld van. In het verleden was hun rendement wel hoog, terwijl de rente op obligaties op dit moment laag is, en op termijn weer kan stijgen.

2. Je langetermijnstrategie uit het oog verliezen

Als belegger hou je ongetwijfeld de financiële markten in het oog. Als het stormt op de markten of het politieke klimaat onrustig is, kunnen beleggers verleid worden om actie te ondernemen en aan hun strategie te sleutelen. Wat er ook gebeurt, het is beter om je langetermijnstrategie te volgen en niet impulsief te reageren.

3. Beleggingsprofiel als basis

De rode draad? Kies altijd het juiste beleggingsproduct op basis van je beleggingsprofiel. Het is de beste manier om succesvol te beleggen, in lijn met je risicoprofiel.

Online beleggen, expertise en betrouwbaarheid gaan bij ons hand in hand. Ons online beleggingsplatform is de ideale keuze om een beleggingstraject te starten.

Meer blogs