Kijkt u ook al uit naar uw dertiende maand?

Het jaareinde? Dat betekent voor heel wat werknemers de uitkering van een eindejaarspremie. Hoeveel die ‘dertiende maand’ precies bedraagt, hangt af van de sector waarin u werkzaam bent. In de meeste sectoren staat de premie gelijk met een bruto maandloon. U wordt er wel op belast.

Ondanks de dure feestperiode die eraan komt, zetten heel wat mensen de premie of een deel ervan opzij.

Of u recht heeft op een eindejaarspremie en hoeveel deze dan bedraagt kan u snel achterhalen op de website van vacature.com.

Start uw jaar ook met een voorsprong!

Hoe u uw eindejaarspremie gebruikt, hangt volledig af van uw budget en de risico’s die u wil nemen. Ze kan dienen als een extraatje om uzelf eens goed te verwennen of misschien komt de premie net op tijd om enkele losse eindjes af te binden. Evi zet enkele andere opties voor u op een rijtje:

Indien u aan pensioensparen doet, kijkt u best even na of u het maximumbedrag van € 960 of € 1.230 al heeft gestort voor 2018. Zo nee, kan u het gewenste bedrag nog storten. Zo ja, dan zijn er meerdere opties, waarvan een storting voor pensioensparen in januari 2019 ideaal is om het gestorte bedrag maximaal te laten renderen. (Let op! Indien u meer dan € 960 wil storten, moet u deze keuze aangeven bij uw bank.)

Ook het vertrouwde sparen is een andere mogelijkheid. Sparen is momenteel ideaal voor doelen op korte termijn. Hoewel de spaarrente nog altijd historisch laag is, zorgt het depositogarantiestelsel voor een kapitaalsbescherming tot € 100.000.

Stel dat u een voldoende financiële buffer heeft en toch op zoek bent naar een potentieel hoger rendement op langere termijn, dan is beleggen ook een mogelijkheid voor u. Let wel dat met een potentieel hoger rendement ook een hoger risico gepaard gaat. Wanneer u zelf (nog) geen kennis of tijd hebt om te leren beleggen, kan een beleggingsplan een mooie oplossing vormen.
Evi kan u hiervoor een voorstel doen dat aansluit bij uw persoonlijke situatie en risicoprofiel. Bepaal vrijblijvend voor uzelf wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u bijkomende vragen? Neem contact op met Evi. Wij horen graag van u.

Evi wenst u alvast fijne feestdagen en een gezond 2019!

Meer blogs