Kapitaalgarantie én een hoog rendement: een illusie?

Heel wat (beginnende) beleggers geven de voorkeur aan beleggingsproducten met kapitaalgarantie. Op die manier houden ze de risico’s binnen de perken en komen ze niet voor onaangename verrassingen te staan. Maar wat met de opbrengsten? Gaan kapitaalgarantie en hoog rendement wel samen?

Wat is kapitaalgarantie?

Bij beleggingsfondsen met kapitaalgarantie ben je er zeker van dat je het ingelegde kapitaal op de eindvervaldag terugkrijgt, op voorwaarde dat je het fonds tot de vervaldag bijhoudt. Ook al is het onderliggende actief van het beleggingsfonds na de looptijd in waarde gedaald, de geïnvesteerde som komt niet in het gedrang. Je moet er wel rekening mee houden dat het hier over de nominale waarde gaat. Als je bijvoorbeeld na 5 jaar je investering van € 5.000 terugkrijgt, is die som door de inflatie minder waard dan in het beginstadium. Bovendien geldt de kapitaalgarantie in de meeste gevallen enkel nadat de in- en uitstapkosten eraf zijn getrokken.

De impact van de marktomstandigheden

Beleggingsproducten met 100% kapitaalgarantie zijn in het huidige economische klimaat niet meer zo interessant. Doordat hij de kapitaalgarantie moet garanderen, kan de fondsbeheerder weinig risico’s nemen. Dat staat een hoog rendement in de weg. Bovendien blijkt uit de praktijk dat in ongeveer de helft van de dossiers het gemiddelde rendement van een beleggingsfonds met kapitaalgarantie niet hoger ligt dan dat van een spaarboekje met de hoogste rente op de markt.

Wat is er wél mogelijk?

Wil je helemaal zeker zijn dat je kapitaal beschermd blijft? Dan zit je safe met een spaarrekening. Maar de rente op spaarrekeningen is erg laag en bovendien moet je rekening houden met inflatie. Om maximale kapitaalgarantie na te streven en toch kans te maken op een hoger rendement, is de combinatie van sparen én beleggenideaal. Sparen biedt zekerheid, terwijl je bij beleggen meer kans hebt op een hoger rendement.

Sparen en beleggen met Evi is een uitstekende keuze. We gidsen je doorheen het aanbod en staan klaar met advies op maat. Bovendien houdt Evi altijd de beleggingshorizon en de risico’s die je wilt nemen in het achterhoofd.

Meer blogs