Je financiële horizon bereiken met € 50 ? Het kan!

50euro

Evi gelooft in beleggen met zicht op de horizon. Dat financieel doel bereiken kan ook in kleine etappes. Wist je dat je een mooi bedrag kan opbouwen met een eerste storting van € 1.000 en daarna telkens een klein bedrag per maand?

Maak de rekensom

Alvorens je start met beleggen, bekijk je eerst best je financiële situatie. Elke maand komt er namelijk geld binnen en gaat er geld uit.

Je betaalt je lening of huur, elektriciteit & water, je vult de ijskast, ... . Zet al deze kosten op een rij en trek ze af van je inkomsten. Zo zie je hoeveel jij elke maand overhoudt voor de leuke dingen des levens én om te sparen of beleggen. Afhankelijk van je inkomen en levensstijl is dit een welbepaald bedrag. Splits ook dit bedrag weer op voor extraatjes, sparen en beleggen. Met dit laatste bedrag gaan we van start.

Een klein bedrag maar een groot verschil

Stel, je houdt elke maand € 500 over om helemaal vrij te spenderen. Daarvan wil je graag eens uit eten, misschien op café en wat nieuwe kleren kopen. Alles samengeteld kost dit zo’n € 250.

Omdat je nooit weet of er kosten aan je wagen zullen zijn en je ook spaart voor je zomervakantie zet je alvast € 200 op een spaarrekening. Dit levert je een fijne buffer op voor onverwachte en/of grotere uitgaven in de toekomst.

Nu hou je nog € 50 over. Misschien niet echt veel, zal je denken. Maar die € 50 per maand kunnen je een hoop geld opleveren als je start met beleggen. Met Evi’s handige berekentool kan je narekenen tot wat een eenmalige storting van € 1.000 en daarna een vaste maandelijkse inleg op lange termijn kan leiden. Periodiek beleggen heet dat. In plaats van in een keer een groot bedrag te beleggen, stort je elke maand een door jou gekozen bedrag. Met een neutraal beleggingsprofiel en een beleggingshorizon van twintig jaar is de verwachte opbrengst bij een gemiddelde marktsituatie zo’n € 20.000 (als je eenmalig € 1.000 stort en vanaf dat moment ook elke maand 50€ belegt). In die periode heb je zelf € 13.000 ingelegd (1 x € 1.000 en 240 x € 50). In twintig jaar tijd heb je dus bijna ongemerkt € 7.000 verdiend. Uiteraard kent beleggen zijn risico’s en bestaat de kans dat je in ongunstige marktsituaties een deel van je inleg verliest. Ook bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Sparen versus beleggen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om op een extra spaarrekening vermogen op te bouwen met een maandelijkse storting. Met de huidige lage spaarrente brengt dit je waarschijnlijk op de lange termijn minder op.

Beleg voor je (klein)kind

Onnodig te zeggen dat je natuurlijk niet alleen voor jezelf hoeft te beleggen. Misschien zet je nu al elke maand een bepaald bedrag opzij voor je (klein)kind. Voor als ze gaan ze studeren, gaan samenwonen of op wereldreis vertrekken. Hoe leuk zou het zijn als je ze op dat moment een financieel duwtje in de rug kan geven? Je kan hier nu alvast mee starten door eenmalig € 1.000 te storten en daarna maandelijks € 50 te beleggen voor je (klein)kind!

Meer blogs