Hoe werkt beleggen?

Beleggen: hoe werkt het?

Want wat ís beleggen nu precies? Eenvoudig gezegd: het is een investering. Het doel? Geld opbrengen.

Vooraf bepaal je doelen die je wil realiseren, zoals hoeveel rendement je graag wil ontvangen of op welke termijn je graag de winst laat uitkeren.

Wanneer jouw belegging geld oplevert, heet dit rendement. De koers bepaalt of jouw investering rendement oplevert, of niet. Soms valt te voorspellen hoe de koers van je investering ongeveer gaat evolueren, zoals bij een grote politieke verandering als de Brexit. Maar: niemand weet op voorhand wat er precies gaat gebeuren. De koers is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod. Of je belegging meer waard wordt, is dus geen zekerheid. De kans bestaat dat je belegging minder waard wordt, waardoor je een deel van je investering verliest. Evi raadt je daarom aan om vooraf meer te lezen over beleggingsrisico’s.

Hoe kan je beleggen?

Beleggen verloopt tegenwoordig volledig digitaal. Vroeger kwamen handelaren samen op de beurs, maar nu kan je vanaf je smartphone of computer beleggen op beurzen overal ter wereld. Met enkele swipes of muisklikken heb je binnen een fractie van een seconde je aandeel gekocht of verkocht.

Je kan beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of alternatieve beleggingen, zoals wijn, klassieke auto’s of kunst. Vooral het beleggen in aandelen spreekt vele mensen aan omdat je zo rechtstreeks kan investeren in ondernemingen. In ruil voor die investering word je mede-eigenaar van het bedrijf. Gaat het goed met de onderneming waarin je belegt? Dan deel je als aandeelhouder mee in het succes. Gaat het minder, dan deel je natuurlijk ook in het verlies.

Evi Fondsen

Om risico te spreiden, kan je beleggen in fondsen. Een beleggingsfonds is een verzameling investeringen, waarbij de fondsbeheerders het geld (direct of indirect) beleggen in een mix van bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed en/of grondstoffen. De beleggingsexperts van Van Lanschot gebruiken hun kennis van ondernemingen, markten en sectoren om de investeringen van klanten te spreiden over verscheidene regio’s, munten, sectoren, … en zo ook het risico. Evi belegt voor jou in één van de vijf profielfondsen van Van Lanschot, die volgens hun profiel telkens een andere samenstelling of mix vertegenwoordigen.

Waarom beleggen?

Er is een duidelijke reden waarom beleggen voor jou interessant kan zijn, namelijk het opbouwen van vermogen. Het rendement is de winst of verlies die je maakt bij het beleggen. Het laten groeien van je vermogen kan natuurlijk ook door te sparen. Sparen geeft meer zekerheid, maar levert door de huidige lage spaarrente weinig op. Het voordeel is uiteraard dat je geld altijd onmiddellijk beschikbaar is. Bij een beleggingsrekening moeten beleggingen eerst verkocht worden en is het onzeker met welk bedrag je eindigt. Twijfel je of je moet beleggen, sparen of allebei? Onze blog beleggen of sparen kan je hier vast bij helpen.

Welke beleggingsmethode past bij mij?

Evi begrijpt dat het lastig kan zijn om een goede keuze omtrent een beleggingsmethode te maken. Moet je zelf beleggen of het toch uitbesteden? Zelf beleggen geeft vrijheid, terwijl je bij het uitbesteed beleggen profiteert van de expertise van Evi. We helpen je met het maken van deze persoonlijke keuze. Neem contact met ons op; één van de Evi Beleggingscoaches bespreekt graag met jou de verschillende mogelijkheden.

Beleggen brengt risico’s met zich mee; je kan je inleg verliezen. De waarde van jouw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten.

Meer blogs