Hoe maak je je kinderen financieel bewust?

Leer je kinderen bewust met geld omgaan

Als ouder spaar of beleg je jarenlang voor je kinderen. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen op hun 18e verjaardag ook financieel bewust zijn én er bovendien goed mee omgaan?

Het is een schrikbeeld voor iedere ouder: het geld dat je voor je kinderen zorgvuldig bij elkaar spaarde en/of belegde, komt vrij en wordt er vervolgens razendsnel doorgejaagd. Ze mogen er tenslotte vanaf dan zelf vrij over beschikken.

Volgens onderzoek maakt zo’n 80% van de ouders zich zorgen over de financiële toekomst van hun kroost. 29% vreest dat ze te veel geld uitgeven, 28% denkt dat ze hun geld verkeerd zullen besteden. En dat het dus volledig opgaat aan reisjes en feesten.

Week van het geld

Je kan als ouders natuurlijk proberen om dit te voorkomen. Maar dat lukt niet als je daar één week voor de 18e verjaardag van je kinderen mee begint. Om je kinderen te stimuleren dat spaarpotje verstandig te besteden, zul je ze financieel bewust moeten maken. Op school kunnen je kinderen dat onder andere leren tijdens de door Wikifin georganiseerde Week van het geld (van 25 tot en met 29 maart). Het doel van deze themaweek is om leerlingen om te leren gaan met geld en zo de basis te leggen voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Maar ook thuis kan je wat doen om hieraan bij te dragen. Hoe dan?

Met behulp van deze 5 tips kom je al een héél eind:

1. Even wachten...

Je kan kinderen al vroeg leren wat investeren is. Bijvoorbeeld door zaadjes te kopen voor in de tuin. Is je kind gek op cherrytomaatjes? Je kan een bakje tomaatjes in de winkel kopen. Maar dan is het geld wel in één keer op. Je kan van hetzelfde geld ook zaadjes kopen. Dan duurt het even, maar heeft je kind uiteindelijk veel meer tomaatjes voor minder geld. Zo leer je je kind geduld hebben. En dat tijd voor groei kan zorgen.

2. Rekenen maar

79% van de ouders checkt geregeld de spaarrekening van hun kinderen. Hoeveel staat erop? Wat is de rente? Vanaf een jaar of 16 kan je je kind daar ook bij betrekken. Check het saldo en reken samen uit welke kosten hij of zij daarvan kan betalen. Bekijk ook wat studeren kost. Niet alleen het inschrijvingsgeld, maar eventueel ook huisvesting, verzekeringen en boodschappen. Geef je kind zo een reëel beeld mee van zijn of haar financiële toekomst. Die pot met geld is leuk, maar je hebt hem straks ook hard nodig.

3. Zakgeld-tijd

Geef je kinderen indien mogelijk zakgeld. Het wordt geadviseerd om daar al mee te beginnen vanaf de zesde verjaardag. En nee, natuurlijk gaat dat niet meteen goed. Waarschijnlijk gaat het de eerste jaren op aan snoep en speelgoed, later aan een gsm en feestjes. Je kind zal zelf moeten ontdekken dat dat niet de meest handige aankopen zijn. Wees wel consequent. Als het zakgeld op is, is het op. En nee, je krijgt geen voorschot op volgende week. Een les leer je pas echt wanneer je hem voelt en niet wanneer iemand hem je vertelt.

4. Oh, zit dat zo?

Eén op de zes kinderen wil tegenwoordig iets hebben omdat ze dat in een vlog hebben gezien. Kijk daarom mee wanneer ze op YouTube surfen. Leg hen uit dat mensen betaald worden om te zeggen dat dat speelgoed leuk is. En wijs hen ook op de marketingtrucjes: dat Lego bijvoorbeeld in het echt helemaal niet vanzelf beweegt zoals in de reclame. Wees geen spelbreker, maar maak je kind wel weerbaar tegen dit soort verleiding.

5. Klokhuis kijken

Veel mensen ontdekken pas hoe de beurs werkt wanneer ze reeds lang volwassen zijn. Waarom zou je kinderen er nu niet alvast iets over vertellen en ze zo een voorsprongetje geven? Het Nederlandse “Het Klokhuis”, vergelijk het met onze Ketnet, maakte een boeiende aflevering over beleggen die ook  leuk is voor volwassenen. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks een trommeldag is op de Amsterdamse beurs? Deze traditie ontstond toen een jongetje de beursvloer behoedde voor een ramp en een wens mocht doen. Hij wenste dat één dag per jaar kinderen lawaai mochten komen maken op de beursvloer. Die traditie wordt nog altijd in ere gehouden.

Meer blogs