Hoe lang duurt een beurscrisis?

Als de markten dalen, wil iedereen graag weten hoelang de dip gaat duren. Een glazen bol helpt daarbij jammergenoeg niet, maar het kan wél nuttig zijn om de geschiedenisboeken er even bij te nemen. Dat de beurzen onderuit gaan bij grote gebeurtenissen is namelijk niet nieuw. Zo weten we dat een crash gemiddeld iedere tien jaar voorkomt en zo’n tweeënhalf jaar duurt.
Of is het deze keer anders? Met deze vijf tips help je je portefeuille geduldig de crisis door.

1. Kijk naar je beleggingshorizon

Je beleggingshorizon ligt over het algemeen een behoorlijk stuk in de toekomst. Beleggen doe je dan ook voor de lange termijn. In de tijd dat je belegt, is het meer dan waarschijnlijk dat je een aantal grote en kleine dalingen en zelfs een crash meemaakt. Zoals deze. Hoe erg dat is, hangt af van hoeveel geduld en tijd je hebt. Het motto blijft daarom: beleg nooit met geld dat je op hele korte termijn nodig hebt en hou je aan je strategie. Dan is er voldoende mogelijkheid om tussentijdse dips op te vangen.

2. Leer van de geschiedenis

Beurscrashes komen gemiddeld iedere tien jaar voor. Dat is misschien een akelige, maar tegelijk ook een geruststellende gedachte. Het lijkt er op dat door globalisering en technologie de crashes elkaar sneller opvolgen en de impact op de wereldeconomie toeneemt. Wat iedere keer anders is, is de oorzaak.
Het loont als belegger om meer te weten over de geschiedenis en de overeenkomsten van crashes. Zo lijkt deze coronacrisis qua kenmerken bijvoorbeeld meer op de crisis van 1918 (na de Spaanse griep) dan op die van 2008, zo ontdekte Aditya Khowala, een portfoliomanager bij Fidelity International. De recessie die volgde op de crisis van 1918 duurde zeven maanden. Dit zou kunnen betekenen dat deze crisis wellicht korter duurt dan die van 2008.

3. Gun je beleggingsportefeuille tijd voor herstel

Net zoals je lichaam na een ziekte tijd nodig heeft voor herstel, heeft ook je portefeuille tijd nodig om opnieuw erbovenop te komen. Ondertussen zou je wel wat kunnen bijsturen, maar Instappen in een zeer volatiele (beweeglijke) beurs is moeilijk te timen. Door in stukjes bij te kopen, demp je het effect van deze schommelingen. In het verleden kostte het de aandelenmarkten overigens gemiddeld tweeënhalf jaar om terug te komen na een grote dip. Dat vraagt om geduld.

4. Praat erover

Misschien vraag je je af of je nu moet uitstappen. Dat blijft een hele persoonlijke afweging.
Bedenk daarbij wel dat de perfecte timing op de beurs alleen bij toeval gevonden wordt. Zelfs professionals kunnen niet in de toekomst kijken, enkel naar het verleden. Het beste wat je kan doen, is een strategie kiezen en je daar aan houden. Dat kan betekenen dat je nu even op je handen moet zitten, terwijl je je onrustig voelt. Neem gerust contact met ons op om je beleggingen bij Evi te bespreken. En ook als je nog niet bij Evi belegt, geven we je graag meer uitleg.

5. Door de jaren heen

p>Ook bij het bestuderen van financiële crisissen valt er nog iets te lachen: de Nederlandse hoogleraar Theo Kocken maakte in 2014 met Terry Jones van Monty Python de film Boom Bust Boom, over de geschiedenis van financiële crashes en de rol van het menselijke gedrag hierin. Beurscrashes door de jaren heen Tussen 1637 en 2020 beleefden we wereldwijd circa 40 keer een grote financiële crisis. Dat is gemiddeld één keer per decennium:

Jaartal Land Gevolg in de sector
1637 Nederland Aandelen VOC, Onroerend goed en tulpen
1720 Engeland South Sea Company
1929 Amerika Aandelen en onroerend goed
1987 Wereldwijd Aandelen, onroerend goed en valuta
1998 Wereldwijd Aziëcrisis
2000 Wereldwijd Technologie, media en telecommunicatie bubbel
2008 Wereldwijd Kredietcrisis
2010 Wereldwijd Eurocrisis
2020 Wereldwijd Coronacrisis

Meer blogs