Help, ben ik op de top van de markt ingestapt?

De bewegelijkheid op de financiële markten kan beleggers een onrustig gevoel opleveren. Bang dat je op het hoogste punt van de markt bent ingestapt? Evi legt uit waarom er geen reden is om je direct zorgen te maken.

De financiële markten bewegen momenteel flink op en neer. Tussentijdse koersdalingen horen bij beleggen, maar veroorzaken soms onrust bij beleggers. Zeker als je in de afgelopen maanden bent gestart met beleggen. Misschien heb je het gevoel dat je ‘op de top van de markt’ bent ingestapt. Of overweeg je zelfs een deel van je beleggingen te verkopen? Bedenk je dat het waarschijnlijk slimmer is om dit niet te doen. Beleggen is een strategie voor de lange termijn, bedoeld om je financiële doelen in de toekomst te halen. Tussentijdse dalingen horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer. Het is over het algemeen beter om aan je gekozen strategie vast te houden in plaats van te proberen de markt te timen.

Lange termijn

Realiseer je bovendien dat de onrust die je misschien voelt bij de dalingen op de beurzen, wordt verstrekt door de werking van je hersenen. Daardoor ken je onbewust veel gewicht toe aan gebeurtenissen die actueel en dichtbij zijn. Belangrijke informatie die al langer bekend is, daar zijn we op dat ogenblik veel minder mee bezig. Actueel nieuws over de financiële markten lijkt daardoor heel belangrijk, maar heeft in werkelijkheid maar heel beperkte invloed op de lange termijn. Dat valt goed op als je kijkt naar de historiek; beleggers in de Amerikaanse S&P500-index wisten in de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van ruim 10 procent per jaar te behalen. Een periode waarin zowel de dotcom-crashAzië-crisis als de kredietcrisis plaatsvonden.

Geduld wordt beloond

Zelfs tijdens grote beurscrashes blijken beleggers met geduld dus het beste af. De geschiedenis laat zien dat beleggers die bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis belegd bleven hun gespreide beleggingsportefeuille niet alleen op het oude niveau zagen terugkeren, maar zelfs flink zagen stijgen. Zeker als er rekening wordt gehouden met de tussentijds uitgekeerde dividenden (aandelen) of couponrente (obligaties). De rendementen van de BEL20-index sinds 1999 illustreren dat. Door het dividend te laten herbeleggen had de belegger in die periode een totaalrendement van 120 procent behaald, op basis van alleen koersrendement behaalde deze beperkte index een resultaat van 10 procent.

Maak gebruik van de kansen

Alle reden dus om belegd te blijven, ook in perioden met flinke dalingen. Professionele beleggers gebruiken deze tijdelijke dalingen zelfs om kwalitatief goede aandelen met ‘korting’ te kopen. Een strategie die je zelf ook kunt toepassen, door periodiek bij te storten. U geeft uw huisbank de opdracht om bijvoorbeeld maandelijks € 50 of meer over te schrijven naar uw Evi Beleggersrekening. Daarmee koop je automatisch meer als een belegging goedkoop is, en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd. Belangrijk bijkomend voordeel is dat je door automatisch beleggen ook minder bent geneigd je portefeuille te wijzigen. Zo laat je je niet afleiden door gebeurtenissen op de korte termijn van je financiële doelen op lange termijn.

Meer blogs