Geld en relaties: De olifant in de kamer

Iedere relatie heeft al eens een dipje waarin de prikkelbaarheid tussen de partners verhoogt. Ergernis over rondslingerende kledij, dat licht dat altijd blijft branden, maar steeds vaker over geld, zo blijkt uit onderzoek. Onenigheid over geldzaken is zelfs een belangrijke reden voor relatieproblemen. Evi bekijkt in deze blog hoe u ruzie over geld kan voorkomen.

Pot, ketel, zwart

Irriteert het bestedingspatroon van uw partner u soms? Vind u dat hij of zij te veel geld uitgeeft aan de verkeerde dingen? Kijk dan eerst eens naar uw eigen geldgedrag: de kans is groot dat ook uw aankopen minder rationeel zijn dan u dacht. Vaak heeft dit te maken met impulsen waar ons verstand heel gevoelig voor is. Vooral producten die nieuw of beter zijn krijgen onze aandacht.

Marketeers spelen hier slim op in en doen er alles aan opdat u de nieuwste producten en diensten onmiddellijk denkt nodig te hebben. Door die focus op het ‘nu’ wordt het moeilijker om te sparen of beleggen voor doelen op langere termijn. Door uw eigen gedrag op deze manier te analyseren, brengt u wellicht meer begrip op voor het gedrag van uw partner. Zo kan u zich veel constructiever opstellen in de dialoog met hem of haar.

Tem die olifant in de kamer

Maak geldzaken in een relatie bespreekbaar zonder elkaar verwijten te maken. Het is perfect mogelijk overeen te komen zonder het over álles eens te zijn. Zoek naar zaken waar jullie elkaar in vinden en bouw hierop verder. Samen budgetteren zal de relatie sterken.

Start met het bepalen van gezamenlijke financiële doelen op korte en lange termijn. Het schrappen van die kredietkaart, een verbouwing, eerder stoppen met werken of een wereldreis maken. Koppel aan elk doel een prijskaartje en bepaal zo een lijst van gemeenschappelijke doelen. Waarvoor willen jullie geld opzijzetten, en op welke termijn? De meeste doelen bereik je door tijdig en met regelmaat kleine bedragen opzij te zetten.

Tip: Luisteren is niet hetzelfde als aanhoren. Een gesprek over een gevoelig onderwerp als geld gaat veel beter als je echt luistert naar je partner. Doet u dat al? Let toch maar eens op hoe vaak u al nadenkt over wat u zelf wil zeggen, terwijl uw partner nog aan het woord is.

Onderneem actie

Eens de gezamenlijke doelen zijn bepaald, is het tijd om prioriteiten stellen. Kies het belangrijkste gezamenlijke doel en beslis samen wat jullie moeten doen - óf laten - om dat doel tijdig te halen. Bedenk hierbij dat uw gedrag alleen verandert wanneer u er zelf achter staat. Indien het fitnessabonnement van uw partner een ideale bezuinigingspost lijkt, houdt u dit best nog even voor uzelf. Misschien komt uw partner immers met een ander voorstel om een vergelijkbare hoeveelheid geld te besparen of bij te verdienen. Dat geld voor de gezamenlijke doelen wordt gestort op jullie gezamenlijke spaar- of beleggingsrekening hoeft geen betoog.

Mijlpalen worden gevierd

Het samen behalen van financiële doelen op langere termijn vraagt om een zeker doorzettingsvermogen. Hou de score bij en vier behaalde mijlpalen. Zo zorgt een beloning - een avondje uit eten bijvoorbeeld - bij elke 5.000 euro op de gezamenlijke spaar- of beleggingsrekening ervoor dat jullie het plan gemakkelijker volhouden.


Met vriendelijke groet,

Evi van Lanschot.