Gebruik je vakantiegeld optimaal

vakantiefoto

Haal alles uit je vakantiegeld

Nog even en dan ontvang je weer je dubbel vakantiegeld. Gemiddeld bedraagt dit bijna een maandloon. Alle reden om dit optimaal te benutten! Gemiddeld geven we iets meer dan €2000 uit aan vakantie. Het loont dan ook de moeite om bij de keuze van je vakantie op eventuele aanbiedingen te letten. Vroeg boeken geeft je vaak een betere prijs, maar als je niet gebonden bent aan een vaste periode of bestemming kun je met een last minute ook flink besparen. Controleer altijd of je een vergelijkbare reis elders goedkoper kan krijgen. Websites die vluchten, hotels, huurauto’s enz. in enkele muisklikken kunnen vergelijken, komen hierbij handig van pas.

Maak een plan

Wil je niet te veel geld uitgeven tijdens je vakantie, maak dan vooraf een plan. Een budget kan je helpen je hard verdiende centen vooraf duidelijk toe te wijzen. Zo geniet je optimaal, en val je niet (of toch minder snel) voor de trucs die de horeca en het reiswezen gebruiken om je meer geld uit te laten geven. Zo kun je bij vele vakantieoorden en op cruises enkel nog met je betaalkaart of polsbandje betalen. Je brein registreert zo minder goed dat je geld uitgeeft, omdat het verband tussen kopen en betalen vervaagt. Ongemerkt geef je daardoor veel meer uit. Onderzoek van fastfoodketen McDonalds laat zien dat de Amerikaanse consument 15 procent meer bestelt wanneer hij met creditcard betaalt dan met contant geld. Alles draait om de hoeveelheid frictie: de weerstand of wrijving die een betaling veroorzaakt. In je handen, maar vooral in je hoofd. Je controleert best vooraf ook nog eens of je bankkaarten gebruikt kunnen worden in het land van je bestemming.

Betaal je vakantie vooraf

Wie zijn vakantie vooraf betaalt en geld reserveert voor de uitgaven heeft meer plezier, zo weet de Amerikaanse professor in de gedragswetenschap Dan Ariely. Je brein registreert namelijk onbewust dat er in de toekomst nog betaald moet worden, en dat beïnvloedt je vakantiegevoel wanneer je pas na afloop zou betalen.

Kies zelf je bestemming

Vakantiegeld hoeft overigens niet gebruikt voor vakantie alleen. Veel mensen besteden het niet (volledig) aan de zomervakantie, maar hebben een andere bestemming voor het geld. Een toenemend aantal mensen belegt of spaart zijn vakantiegeld.

Hoe gebruik jij je vakantiegeld?

Hoewel het vakantiegeld heet, leert de praktijk ons dat vele mensen het ook voor andere doeleinden gebruiken. Je kan het sparen, beleggen, gebruiken om schulden af te lossen, of om grotere uitgaven te financieren. Je budget kan hierbij helpen om een goed overzicht te krijgen.

Bouw vermogen op

Door je vakantiegeld te sparen of te beleggen bouw je vermogen op, om zo grote financiële doelen te realiseren. Sparen is vooral aantrekkelijk voor de korte termijn. Door beleggen komen grote doelen binnen handbereik: een eigen huis, een lange verre droomreis… Inspiratie nodig? Neem even een kijkje naar de rendementen van onze modelportefeuilles om te kijken wat jouw vakantiegeld je zou kunnen opleveren.

Voor je vertrekt

Vink het volgende lijstje over reizen en geld even af.

Meer blogs