Financiële meevallers slim verdelen? Hoe doe je dat?

Wat doe jij met je vakantiegeld en andere financiële meevallers? Uitgeven of sparen?

Je kan natuurlijk ook beide doen. Door je geld over verschillende potjes te verdelen, hou je er het beste gevoel aan over. Evi laat zien hoe je dit slim doet!

Soms lijkt het alsof we één ding moeten kiezen als bestemming voor ons vakantiegeld en andere financiële meevallers. Het allemaal uitgeven is even fijn, maar kan ons achteraf ook een slecht gevoel geven.

Helemaal niets ervan uitgeven is dan weer behoorlijk streng. Een beetje verwennerij moet kunnen! Maar wat als we ons vakantiegeld en andere financiële meevallers nu verdelen over meerdere potjes? Zo kan je een deel van het geld met een goed gevoel uitgeven, omdat je ook een deel bewaart voor de toekomst.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de bedragen te verdelen over 3 verschillende pijlers, elk met een eigen bestemming.

1. Uitgeven aan iets leuks

Vakantie, nieuwe kleding, een klus in huis. Het is leuk om een deel van het geld te kunnen besteden aan iets waar je blij van wordt.

2. Sparen voor een buffer

Het is belangrijk een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Dit geld kan je dus inzetten wanneer er iets gebeurt waarvoor je extra geld nodig hebt.

3. Beleggen voor later

Beleggen doe je op lange termijn. Niet voor vandaag of morgen, maar voor de toekomst. Misschien voor de studie van je kinderen of als aanvulling op je pensioen. Door te beleggen geef je je geld de kans om te groeien. En dat hoeft echt niet met enorme bedragen tegelijk. Lees hier wat je al kan bereiken door periodiek een klein bedrag in te leggen.

Vakantiegeld is niet de enige financiële meevaller waarbij je deze techniek kan gebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan:

Je 13e maand

Bijna de helft van de werknemers krijgt een 13e maand. De naam zegt het zelf: het is een extra maandloon dat meestal in december wordt betaald. Of je er recht op hebt, staat in je arbeidsovereenkomst. Soms zijn er echter aanvullende voorwaarden door je werkgever bepaald: bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde datum in dienst moet zijn getreden om er recht op te hebben.

Belastingen

Als je in het voorgaande jaar te veel belasting hebt betaald, dan krijg je dit bedrag teruggestort op je rekening. Ook dit kan een mooie financiële meevaller zijn om te verdelen.

Bonus

Een bonus is soms, maar zeker niet altijd, gekoppeld aan prestaties. Soms wordt deze uitgekeerd wanneer een werknemer bepaalde doelen heeft behaald of wanneer een bedrijf goed heeft gepresteerd.

Pas je de “3-potjes-tactiek” toe op al deze financiële meevallers? Dan kan je jezelf trakteren op bijvoorbeeld een mooie reis, je vult je spaarrekening aan als buffer én een deel van je geld kan eventueel doorgroeien voor je verdere toekomstdoelen.

Meer blogs