Financiële boeken lezen op vakantie? Doen!

1. Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Kan je uitsluitend miljonair worden door een erfenis, een succesvolle startup of een directiefunctie? In ‘Miljonair met de een gewone baan’ laat de auteur zien dat dat niet klopt.
Postma – marketeer bij een non-profitorganisatie - is sinds zijn 44e miljonair. Zijn strategie? Beleg iedere euro die je overhoudt van je loon. En laat het geld voor je werken. Zo bouw je een vermogen op om je dromen te realiseren.

Het klinkt té simpel, maar het stappenplan van Postma helpt je om ook echt in actie te komen. Alles draait daarbij om hoeveel je van je inkomen opzij weet te zetten (ofwel de savingsrate). Geen gierige levensstijl voor de auteur, maar simpel goed opletten. Bijvoorbeeld op de enorme kostenverschillen tussen ogenschijnlijk dezelfde woonleningen.

2. Ethisch beleggen is voor iedereen

Met de huidige lage rentevoeten kan je er niet meer omheen: wie wat geld opzij gezet heeft en het niet meteen nodig heeft, doet er best iets anders mee dan het op een spaarrekening parkeren.
Beleggen bijvoorbeeld. Maar dan liefst op een ethische manier. De vraag is alleen: wat is dat, ethisch of duurzaam beleggen? Hoe ben je er zeker van dat je beleggingen echt ethisch zijn? En hoe begin je eraan?

Dirk Coeckelbergh, Siem de Ruijter, Staf Lavergne en Herwig Peeters, de auteurs van Ethisch Beleggen is voor Iedereen, geven de spaarder correcte informatie en tips. Zo worden misverstanden over ethisch sparen en beleggen snel uit de wereld geholpen, aan de hand van duidelijke voorbeelden, verwijzingen en links naar interessante websites.

Verder in het boek lees je meer over de verschillende keuzes die je kan maken, naargelang wat voor jou, als belegger, belangrijk is. Wil je beleggen in bedrijven die gecertificeerd of erkend zijn, of eerder garanties geven over de hele lijn? Ook deze opdeling wordt gemaakt, en laat je toe de verschillende mogelijkheden te vergelijken.

De laatste hoofdstukken zetten je zelf aan de slag: algemene beleggingsprincipes, risicoprofielen, looptijden en rendementen. En last but not least: hoe ga je het gesprek met je bankier hierover aan?
Een aanrader!

Wil je graag een gratis exemplaar van dit boek? Stuur een mailtje naar info@evi.be. We hebben vijf exemplaren ter beschikking (zolang de voorraad strekt). 

3. Het Plakbandpensioen – Gerhard Hormann

Als het aan Gerhard Hormann ligt dan laten we ons niet langer afleiden door de officiële pensioenleeftijd die de werkgever of overheid bepaalt.
In ‘Het Plakbandpensioen’ lees je hoe je je eigen pensioen kan samenstellen vóór je officiële pensioendatum.

Door een combinatie van sparen, beleggen en opgebouwde pensioenfondsen slim in te zetten zodat je eerder (of tijdelijk) kunt stoppen met werken. Of juist langer minder hard kunt doorwerken.

Hormann gaat in zijn boek in op de uiteenlopende mogelijkheden. Zo keert de auteur zichzelf uit zijn vermogen de komende 5 jaar maandelijks € 1.000 uit, als een soort basisinkomen. In combinatie met de verkoop van zijn vakantiehuis en het aflossen van zijn woonlening kan hij zo met zeer weinig inkomen uit werk rondkomen.

4. Schaarste - Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Wist je dat schaarste vreemde dingen doet met ons brein?
Een dreigend tekort in tijd, geld of voedsel verandert ons gedrag. Vaak op een positieve manier want we worden er alerter, efficiënter én inventiever van.

  • Op een drukke dag met veel afspraken ga je bijvoorbeeld slimmer met je tijd om.
  • Heb je maar een beperkt bedrag beschikbaar in de supermarkt, bijvoorbeeld omdat je je bankkaart vergeten bent? Dan kijk je kritisch naar prijzen en wat je precies koopt.

Maar schaarste maakt ons ook impulsiever en egocentrischer. Wie wordt er immers niet geprikkeld door de schijn van schaarste van op=op-aanbiedingen? Of online reisaanbiedingen met knipperende waarschuwingen ‘nog maar 3 kamers beschikbaar’?

In ‘Schaarste’ zetten econoom Sendhil Mullainathan (Harvard) en psycholoog Eldar Shafir (Princeton) ons gedrag in perspectief aan de hand van voorbeelden en eigen onderzoek. Met soms confronterende inzichten voor jou als lezer.

5. Weg ermee – Dennis Storm

Op vakantie besef je vaak dat je eigenlijk weinig extra nodig hebt dan wat er in een koffer past. Dat gevoel inspireerde voormalig presentator Dennis Storm om zijn leven radicaal om te gooien.
Storm reisde jarenlang voor verschillende Nederlandse reisprogramma’s de wereld rond naar de mooiste plekken. Toch was hij niet tevreden. Voor hem was dat reden om kritisch naar alle delen zijn leven te kijken en afscheid te nemen van wat hem niet meer beviel. In zowel zijn carrière en financiën (hij verliet de televisiewereld en is nu meubelmaker) als in zijn huis en sociale leven (door overbodige spullen weg te doen en vriendschappen die alleen maar energie kosten te beëindigen).

Met ‘Weg ermee’ schreef hij een inspirerend boek met veel humor dat helpt om je vakantiegevoel ook thuis vast te houden.

Veel leesplezier!

Meer blogs