Een markt in beweging, wat doe ik daarmee?

De financiële markten bewegen vaak flink op en neer. Tussentijdse koersdalingen horen hierbij, maar veroorzaken soms stress bij beleggers. Zeker als je nog maar net gestart bent, overweeg je misschien om een deel van je belegging te verkopen. Realiseer dat het waarschijnlijk verstandiger is om dat niet te doen. Beleggen is namelijk een strategie voor de lange termijn, je wil namelijk je vooropgestelde doelen graag halen!

Tussentijdse dips horen daar onlosmakelijk bij, maar herstellen zich meestal ook weer. Het is in het algemeen beter om je gekozen koers aan te houden dan te proberen om de markt te timen.

Lange-termijn-visie

Wees je bewust van het feit dat de onrust die je voelt bij dalingen op de beurzen, versterkt worden door de werking van je brein. Je kent namelijk onbewust veel gewicht toe aan gebeurtenissen die actueel én dichtbij zijn. Belangrijke informatie die al langer bekend is, is voor ons minder relevant. Hot news over de financiële markten lijkt daardoor belangrijk, maar heeft in werkelijkheid maar een beperkte invloed op de lange termijn. Een goed voorbeeld hiervan vinden we terug in de geschiedenis: Beleggers in de Amerikaanse S&P500-index haalden in de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement van ruim 10% per jaar. Een periode waarin zowel de dotcom-crash, de Azië-crisis én de kredietcrisis zich afspeelden.

Geduld is een schone deugd

De geschiedenis toont aan dat zelfs tijdens grote beurscrashes de beleggers met geduld het beste af zijn. Beleggers die tijdens de kredietcrisis hun gespreide portefeuille aanhielden zagen hun beleggingen niet alleen terugplooien op het oude niveau, maar ook nog eens flink de hoogte ingaan.

Benut kansen

Alle reden dus om je hoofd koel te houden en je uitgestippelde koers aan te houden. Professionele beleggers gebruiken deze tijdelijke dalingen zelfs om kwalitatief goede aandelen met ‘korting’ te kopen. Zelf kan je deze strategie ook toepassen, door maandelijks een vast bedrag te beleggen. Hiermee koop je automatisch meer als een belegging goedkoop is en minder als het een relatief hoge koers heeft. Op deze manier spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd. Je bent op deze manier ook minder geneigd om je portefeuille te wijzigen. Zo laat je je niet afleiden door events op korte termijn van je financiële doelen op lange termijn.

Meer blogs