Zie je door de bomen het bos nog?

Hou het overzicht over je beleggingsportefeuilles

De risico’s van spreiden

Veel mensen hebben naast hun betaal- en spaarrekeningen één of meerdere beleggingsrekeningen.
Jij waarschijnlijk ook.
Je hebt wat geld staan op een beleggingsrekening bij je huisbank, je bouwt ergens anders extra vermogen op voor je pensioen en je hebt misschien ook nog ergens een beleggingspotje bij een online broker.
Grote kans dat al die potjes op een andere manier belegd worden. Maar samen vormen ze later een mooi vermogen voor je financiële doelen.

Je vermogen op deze manier spreiden over verschillende spaar- en beleggingsrekeningen is een verstandige en veilige keuze om de beleggingsrisico’s te beperken. Maar het brengt andere risico’s met zich mee. Zeker wanneer je financiële doelen veranderd zijn in de periode dat je belegt of wanneer je financiële doelen in zicht zijn.

Je beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheid op een beter rendement. En je maakt het jezelf misschien erg lastig doordat het overzicht over al die beleggingen lastig te bewaken is.
Daarom is het verstandig om te kijken of de manier waarop je verschillende beleggingspotjes belegd worden nog wel aansluit bij je financiële doelen.

Controleer het beleggingsprofiel van je portefeuille(s)

De beste manier om dat te doen, is door het beleggingsprofiel (of risicoprofiel) van je beleggingsrekeningen eens onder de loep te nemen, een portefeuillecheck. Past het nog bij de periode die je hebt om vermogen op te bouwen en het financiële doel dat je voor ogen hebt?

Toen je begon met beleggen, koos je misschien ergens voor beleggingen met een hoog risico. Want je had de tijd om risico’s te nemen. Het resultaat: een portefeuille met veel risicodragende beleggingen (bijvoorbeeld aandelen). Maar als je financiële doel inmiddels in zicht is, is het nemen van zoveel risico misschien helemaal niet meer wenselijk.

Of je koos ooit voor beleggingen in minder risicovolle obligaties. Een veiligere keuze dan aandelen, maar wel een keuze die waarschijnlijk een lager rendement oplevert. Als je nog tijd hebt om iets meer risico te nemen, kun je met dit potje nog kans maken op een mooier rendement.

Bepaal de juiste beleggingsmix

De juiste beleggingsmix met keuzes op het gebied van risico, rendement en looptijd zijn dus belangrijk. En net als je financiële doelen verandert deze beleggingsmix waarschijnlijk per levensfase.

Merk je bij het controleren van je beleggingsprofiel(en) dat je nog ergens belegt op een manier die niet meer past bij je huidige wensen? Dan is het tijd voor actie. Bepaal de juiste beleggingsmix voor jouw vermogen en zet je geld weer op de juiste manier aan het werk.

Dit kan ook meteen een mooi moment zijn om je verschillende beleggingspotjes ergens centraal onder te brengen (te centraliseren). Dat kan je veel tijd schelen in het bijhouden van je portefeuilles. En het is makkelijker wanneer je je opgebouwde vermogen voor een specifiek doel gaat gebruiken.

Meer blogs