Dit kost de studie van je kind

Studeren kost geld

Wat kost een studie?

Studeren kost veel geld, maar hoeveel hangt af van het soort opleiding. Voor een jaar studeren aan een hogeschool of universiteit mocht je dit studiejaar € 922 per jaar neerleggen (niet-beursstudenten). Deze bedragen worden elk jaar aangepast en zijn wettelijk bepaald.

Daarnaast heb je ook studieboeken (reken zo’n € 300 per studiejaar), een computer (verdeeld over je schoolcarrière zo’n 165€ per jaar) en ander studiemateriaal nodig.

Wat kost een kot?

Op kot gaan is erg leuk, maar helaas niet goedkoop. De huur van een kot bepaalt ruim de helft van de kosten voor een studerend kind. Gemiddeld betaalden studenten vorig jaar € 339 (excl. elektriciteit, gas en internet) per maand aan hun woonruimte.
Thuis blijven wonen of een woning delen kan heel wat schelen. Vergeet ook de verzekeringen niet als je kind op kot gaat, zoals een familiale aansprakelijkheid of inboedelverzekering.

€ 45.000 voor een studie

De kosten voor studeren kunnen flink oplopen. Het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More hogeschool zette de gemiddelde kosten van studenten op een rij. Naast inschrijvingsgeld en boeken, zijn in de berekening ook de kosten voor levensonderhoud opgenomen. De totale kosten komen zo op ruim € 45.000 voor een studie van vier jaar. Mogelijk meer als je kind een langere studie volgt.

Internationaal studeren

In het buitenland studeren is natuurlijk een zeer waardevolle ervaring. Bij veel hogeschool-studies behoort een dergelijke stage tot de mogelijkheden en ook universitaire studies bieden steeds vaker de optie om colleges in het buitenland te volgen. 

Wie betaalt de studie?

Dat studeren niet goedkoop is, is duidelijk.
Je kan een studie-spaarpot voor je kind opbouwen door te sparen of te beleggen. Hoeveel je opzij zet, is afhankelijk van je financiële mogelijkheden en de leeftijd van je kind. Hoe eerder je start, hoe minder je hoeft in te leggen. Dat is een gevolg van het rente-op-rente-effect. Door vanaf de geboorte elke maand een bedrag te beleggen, kan je tot de 18e verjaardag van je kind een mooi spaarpotje opbouwen.

Flexibel inzetten

Dat je kind gaat studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Misschien kiest hij of zij voor een (minder dure) praktijkopleiding of voor het starten van een eigen bedrijf. Dan is die spaarpot een comfortabel startkapitaal. Het voordeel van een opgebouwd vermogen is dat je het flexibel kan inzetten. Bijvoorbeeld als bijdrage aan de eerste woning van je kind. Of om zelf eerder te stoppen met werken.

Let wel: als je spaart of belegt voor je kind met een speciaal kinderproduct is het geld na de 18e verjaardag niet meer voor jezelf beschikbaar.

Zelf bijdragen

Het hierboven genoemde bedrag is een richtlijn voor alle kosten die komen kijken bij vier jaar studeren. Natuurlijk is het helemaal aan jou om te bepalen hoeveel je wil bijdragen aan het studentenleven van je kind. Een studentenjob om zelf de huur, de boodschappen en de pintjes op café te betalen is dan ook heel normaal.

Meer blogs