Gemengde fondsen: dit is het voordeel

Veilig en succesvol beleggen? Dat doe je in de eerste plaats door op de lange termijn te denken en de risico’s maximaal te spreiden. Bijvoorbeeld door zélf een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen te stellen, maar daar heb je misschien de tijd niet voor. Bovendien vergen bepaalde beleggingen gespecialiseerde kennis. Gelukkig kun je je portefeuille ook laten samenstellen door een professional. De belangrijkste voordelen van gemengde fondsen op een rijtje. 

Gemengde fondsen: kennis van een beleggingsexpert

Gemengde fondsen worden samengesteld door beleggingsexperts. Dat heeft als groot voordeel dat je portefeuille in handen is van iemand die fulltime de financiële markten opvolgt en de tendensen en risico’s perfect kan detecteren.

Gemengde fondsen zijn een bijzondere vorm van beleggingsfondsen. Ze spreiden hun middelen – en dus ook de risico’s – over financiële activa zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten.

Risico’s gespreid

Als belegger leg je je eieren beter niet in één mand. Een gemengd fonds houdt maximaal rekening met dat devies. Bij de samenstelling wordt er niet alleen een spreiding in verschillende activaklassen ingebouwd, maar ook een geografische spreiding. Je profiteert van de winst in sterke landen of sectoren, zodat je een buffer hebt voor eventuele tegenvallers in een ander segment.

De investeringen in een gemengd fonds worden bijzonder zorgvuldig uitgekozen met het oog op een optimaal langetermijnrendement van de portefeuille.

Gemengde fondsen in functie van je beleggingsprofiel

Uiteraard is iedereen anders, en dat geldt ook voor beleggers. Terwijl de een graag wat meer risico’s neemt, zal de ander liever voorzichtig investeren. Daarom zijn er verschillende gemengde fondsen beschikbaar, afhankelijk van je beleggingsprofiel. We onderscheiden bij Van Lanschot vijf beleggingsprofielen:

  • Zeer laag risico: als je bewust kiest om het risico sterk te beperken, maar toch een rendement nastreeft dat je kapitaal geleidelijk laat aangroeien.
  • Laag risico: als je ervoor kiest om risico's te mijden en op langere termijn de groei van je vermogen nastreeft.
  • Gemiddeld risico: als je je bewust bent van de risico’s en in een slecht beleggingsjaar een negatief rendement aanvaardt.
  • Hoog risico: als je je bewust bent van de risico’s en aanzienlijke waardedalingen aanvaardt in een slecht beleggingsjaar. Op lange termijn wil je je vermogen doen groeien.
  • Zeer hoog risico: als je je terdege bewust bent van hoge neerwaartse risico’s en aanzienlijke waardedalingen in een slecht beleggingsjaar. Op lange termijn wil je je vermogen doen groeien.

Meer blogs