De Brexit : nog steeds geen witte rook ...

Brexit: nog steeds geen witte rook

Op 29 maart 2019 zou Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen - met of zonder deal. Maar dat gebeurde niet.

Deze blog zet de ontwikkelingen en gevolgen rondom de Brexit voor jouw beleggingen bij Evi op een rij.

Brexit-ontwikkelingen op een rij:

 • Op dinsdag 15 januari stemde het Britse Lagerhuis met 432 tegen 202 stemmen tegen de Brexit-deal van premier May.
 • Op dinsdag 12 maart stemde het Britse Lagerhuis met 391 tegen 242 stemmen tegen een aangepaste versie van de Brexit-deal van premier May.
 • Op woensdag 13 maart stemde het Britse Lagerhuis met een kleine meerderheid tegen een no-deal Brexit.
 • Op donderdag 14 maart stemde het Britse Lagerhuis met een grote meerderheid voor het aan de EU vragen van uitstel van de Brexit-datum

Na overleg ging de EU akkoord met het verlenen van uitstel. Maar niet tot eind juni, zoals premier May vroeg. De EU gaf uitstel tot 22 mei, op voorwaarde dat het Lagerhuis uiterlijk 29 maart akkoord moest gaan met een Brexit-deal. Gebeurde dat niet dan zou May tot 12 april de tijd krijgen om af te spreken om zonder akkoord uit de EU te stappen óf om lang uitstel aan te vragen.

 • Op woensdag 27 maart stemde het Britse Lagerhuis tégen 8 alternatieven voor May’s Brexit-deal. Onder de alternatieven bevonden zich opnieuw een uittreding zonder akkoord (no-deal) en uitstel aanvragen en een tweede referendum uitschrijven. Geen van de 8 opties haalde een meerderheid, maar omdat het om een indicatieve stemming ging kunnen de meest kansrijke opties (waaronder lang uitstel en een nieuw referendum) opnieuw in stemming worden gebracht.
 • Op donderdag 29 maart stemde het Britse Lagerhuis met 344 leden 286 voor een derde keer tegen de Brexit-deal van premier May.
 • Op maandag 1 april stemde het Britse Lagerhuis opnieuw tegen 4 alternatieven voor May’s Brexit-deal.

Hoe moet het nu verder?

Zoals het er nu naar uit ziet, verlaat Groot-Brittannië op 12 april de EU zonder deal. Een harde Brexit dus. Maar er liggen nog een aantal andere scenario’s op tafel:

 • May kan langer uitstel vragen aan de EU, bijvoorbeeld voor een periode van een paar jaar. In deze periode kan er over een nieuwe deal onderhandeld worden.
 • May kan haar Brexit-deal nog een keer in stemming brengen. De weerstand tegen haar deal lijkt langzaam af te verkleinen, wellicht levert een vierde stemming wel een meerderheid op.
 • May kan nieuwe verkiezingen uitschrijven (wanneer haar Brexit-deal ook bij een eventuele vierde stemming geen meerderheid krijgt). Nieuwe verkiezingen kunnen ook een reden zijn om langer uitstel te vragen.
 • Het Britse Lagerhuis kan voor één van de meest kansrijke alternatieven voor May’s Brexit-deal stemmen, waardoor ze gedwongen wordt om die optie aan de EU voor te leggen (ook in combinatie met een langer uitstel).

Welk scenario het gaat worden, zal de komende dagen duidelijk worden.

Wat betekent dit voor jouw beleggingen?

De beurzen leken eind maart nog niet echt onder de indruk van de Brexit-onduidelijkheid. Zij putten hoop uit de handelsbesprekingen tussen China en de VS en het feit dat de resultaten van de Chinese stimuleringsmaatregelen al beginnen door te sijpelen in de economie. De toegenomen kans op een no-deal Brexit maakt vooral Europese bedrijven wat voorzichtiger met het doen van investeringen.

Wij gaan er nog steeds van uit dat het uiteindelijk niet tot een no-deal Brexit komt. Maar om ons daar wel goed op voor te bereiden, hebben we eerder dit jaar al bepaalde beleggingskeuzes gemaakt:

 • We hebben minder Europese aandelen in de portefeuille dan het gemiddelde wat op de lange termijn verwacht mag worden in een gespreide portefeuille.
 • We hebben onze blootstelling t.o.v het Britse pond verlaagd.
 • We zijn uit Europees beursgenoteerd vastgoed gestapt omdat Britse vastgoedbeleggingen hier traditioneel zwaar in door wegen.

Op deze manier hebben we het ‘Brexit-risico’ in ons beleggingsbeleid, en uiteindelijk dus ook uw beleggingsportefeuille teruggebracht.

Meer blogs