Beleggen op lange termijn

Grote financiële doelen vergen meer tijd

Sommige grotere financiële doelen vragen om een belegging voor de lange termijn. Hierbij denk je aan het opbouwen van vermogen voor de aankoop van een woning, een zorgeloze oude dag of een stevige duw in de rug voor je kinderen.
Je beleggingshorizon is hierbij erg belangrijk. Het vergroot je kans op een mooi vermogen.

Beleggen voor de lange termijn

Je beleggingshorizon, de tijd die je beleggingen hebben om ongestoord te groeien, is belangrijk. Hoe verder aan de horizon je doel zich situeert, hoe meer tijd je beleggingen hebben om bijvoorbeeld van tussentijdse koersdalingen te herstellen. Want iedere belegger weet: de beurs gaat altijd op en neer. Daar zitten politieke, economische én zelfs weersomstandigheden voor iets tussen.
Wat veel beleggers echter niet weten, is dat beleggingen gemiddeld op lange termijn veel minder grote koersuitslagen laten zien dan op korte termijn. Dat geldt uiteraard voor aandelen, maar ook voor obligaties én voor beleggingsportefeuilles waarin de twee worden gecombineerd. Als langetermijnbelegger geniet je van dit effect!

Lange termijn beleggen = minder risico!

Uit onderzoek van oa de Amerikaanse vermogensbeheerder J.P. Morgan blijkt dat lange termijn beleggen flink minder risico’s kent. Deze analisten volgen het risico en rendement van aandelenmarkten sinds 1950 in een wereldwijd gebruikt onderzoek. Opvallend: het verschil tussen de gemiddelde beleggingsrendementen op de korte én op de lange termijn.
Op korte termijn zijn deze groot: zo schommelt het rendement in het eerste jaar van een belegging op de Amerikaanse S&P500-index gemiddeld tussen de +61% en -43%.

Grotere kans op een positief rendement

Kijk je naar een periode van 5, 10 of 20 jaar, dan zijn de koersuitslagen veel minder groot. Het risico op lange termijn is een stuk lager dan op korte termijn, omdat je voldoende tijd neemt om koersveranderingen op te vangen.
Volatiele markten kunnen ertoe leiden dat beleggers vóór het behalen van hun doel uitstappen, maar hierdoor wort vaak juist niet geprofiteerd van een hoger rendement. Dit fenomeen geldt overigens niet alleen voor de Amerikaanse beleggingen.

Geduld wordt beloond

Rendement uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomt, laat dat duidelijk wezen. Echter, de belegger met geduld wordt beloond voor het doorstaan van koersschommelingen op de korte termijn. Hoe verder weg je beleggingshorizon, hoe kleiner de kans om te eindigen met een negatief rendement.
Langetermijnbeleggers profiteren bovendien optimaal van het rendement-op-rendement-effect. Wanneer je het rendement dat je ontvangt over je beleggingen laat staan op je beleggingsrekening, ontvang je hier opnieuw rendement op. Wanneer je dit principe laat doorwerken, zorgt het voor een sneeuwbaleffect in je portefeuille.

Niet laten afleiden

Beleggers moeten zich niet te veel laten afleiden door resultaten op korte termijn, zoveel is duidelijk. Wie dagelijks naar het beursnieuws kijkt, ziet de koersen van beleggingen op de financiële markten op en neer gaan. Laat je hier echter niet door afleiden, maar hou vast aan je beleggingsdoel en de bijbehorende beleggingshorizon. Met een lange beleggingshorizon profiteer je optimaal van de lage risico’s die horen bij beleggen op de lange termijn.
Naarmate je financiële doel dichterbij komt, is het verstandig om het risico van je beleggingen te verminderen.

Meer blogs