Beleggen of sparen? Het juiste evenwicht in 4 stappen!

1. Spaar je genoeg?

Met de huidige spaarrentes levert geld op een spaarrekening zo goed als niets op. Voor veel beleggers is sparen dan ook weinig interessant. Toch is het goed om regelmatig stil te staan bij het belang van sparen.

Een goede vermogensstrategie combineert namelijk de twee: het aanleggen van een spaarbuffer zorgt ervoor dat je je beleggingsstrategie kan volhouden op lange termijn. Zo staat een onverwacht grote uitgave of een tijdelijke periode zonder inkomen je beleggingshorizon niet in de weg.

Jouw optimale spaarbedrag

Online vind je verschillende tools om jouw ideale spaarbedrag te berekenen. Dit wordt namelijk bepaald door je persoonlijke situatie. Idealiter heb je reeds een appeltje voor de onverwachte dorst. Denk maar aan het vervangen van een verwarmingsketel of herstellingen aan je auto. Ideaal is een buffer van drie tot zes maanden aan netto-inkomen op een spaarrekening. Dit geeft je een zekere gemoedsrust en zorgt ervoor dat je je beleggingstrategie kan volhouden. De kenmerkende fluctuaties op de financiële markten doen jou niets: je hebt je vermogen op je beleggersrekening immers niet onmiddellijk nodig.

2. Bouw je voldoende vermogen op?

Elk bedrag dat je wel of niet belegt, beïnvloedt je totaal belegd vermogen. Veel mensen vergeten echter een belangrijk onderdeel: je loopt het risico je financiële doelen niet te halen wanneer je te weinig van je vermogen belegt.

Bij het bereiken van een groot financieel doel in de toekomst, speelt het rente-op-rente-effect - dan wel het rendement-op-rendement-effect - een grote rol. Wanneer je rendement ontvangt op je geld, en je neemt dit niet op, bouw je over deze bedragen opnieuw rendement op. Dankzij dit effect groeit je vermogen, zonder dat je zelf opnieuw geld hoeft te storten. Dat is nodig om op lange termijn vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld om de studie van je kind te bekostigen of om eerder te kunnen stoppen met werken.

3. Beleg je je spaargeld tijdig?

Een combinatie van beleggen en sparen is de beste manier om vermogen op te bouwen. Maar laat niet té veel op je spaarrekening staan. Met een huidige spaarrente van bijna 0% is de kans groter dat je zuurverdiende centen op lange termijn meer waard worden wanneer je ze belegt.

Rendement is natuurlijk nooit een garantie, maar het is wel de beloning voor het risico dat je neemt door te investeren. En juist dat kan op termijn een groot verschil maken.

Zorg dat je op tijd en stond een deel van het geld op je spaarrekening doorstort. Het bedrag boven je persoonlijke buffer schrijf je bijvoorbeeld over naar je beleggersrekening. Je belegde euro's krijgen zo alle kansen om te renderen.

4. Beleggen én sparen

Beleggen kan op lange termijn meer opleveren dan een spaarrekening. Toch aarzelen spaarders vaak om geld over te schrijven van de goedgevulde spaarrekening naar een beleggersrekening. Herkenbaar? Alles draait om de hoeveelheid weerstand die een handeling veroorzaakt. 
Hoe meer weerstand die handelingen opleveren, hoe groter de kans dat je niet in actie komt.

Bij Evi maken we het je makkelijk door standaard een spaarrekening aan je beleggersrekening te koppelen. Zo staat er niets meer in de weg om de optimale balans tussen beleggen en sparen te bereiken.

Meer blogs