Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

De wereldwijde aandelenmarkten dragen al enige tijd onzekerheden met zich mee. Deze werden plots duidelijker en werden aangegrepen voor een beurscorrectie.
Wij zien het als een gezonde correctie voor een aandelenmarkt die al lang onder druk staat. De nakende derdekwartaalcijfers kunnen wellicht de koersen terug ondersteunen voor verdere groei.


Oorzaken voor deze aandelencorrectie?


Het lijkt te eenvoudig om één schuldige aan te duiden voor de beursdalingen, maar de felle rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt is een realistische boosdoener. De stijging kwam onverwacht sneller dan voorzien en daar houden aandelenmarkten niet van. De aanpassing zorgt voor meer volatiliteit. Voorts zien we de tienjaarsrente in de VS inmiddels licht herstellen. Zo wordt er wat druk van de ketel afgelaten.

De aanleiding voor de bovengenoemde rentestijging is de visie van de Amerikaanse Centrale Bank, de Fed. Zij wil de beleidsrente mogelijk versneld verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Een correct beleid maar President Trump is echter heel vocaal dat hij het hier niet mee eens is. Hij ging zelfs zo ver de Fed een verzameling 'gekken' te noemen. Trump kon met die uitspraak overigens op weinig bijval rekenen.

Ook de aanhoudende escalatie van de handelsoorlog tussen China en de VS schoot bij beleggers in het verkeerde keelgat. De Amerikanen willen zich nu ook mengen in het Chinese valutabeleid. De Chinese yuan is sinds halverwege juni, toen de handelsoorlog escaleerde, circa 8% gedaald. De daling is ongunstig voor de Amerikaanse export.


Fundamenteel geen wijzigingen


De fundamentele beleggingscasus voor aandelen blijft in onze ogen onveranderd. De economische groei heeft wereldwijd wellicht gepiekt maar blijft voldoende hoog om de aandelenmarkten te ondersteunen. De lichte afvlakking van de Chinese groei wordt bestreden met extra monetaire en fiscale stimulansen, wat de komende maanden voor meer tractie moet zorgen in de economie.

Voor wat betreft de bedrijfscijfers zijn we positief, zowel in de VS als Europa groeien de winsten naar behoren. Wij gaan ervan uit dat de bedrijfscijfers over het derde kwartaal dit beeld bevestigen en dat zou de aandacht van beleggers kunnen verleggen naar het goede omgevingsklimaat voor aandelen.

Dat de aandelenmarkten stijgen en dalen is niet nieuw. We werden de laatste jaren echter verwend door een duidelijke stijgende lijn. Het is dan ook normaal dat u even moet wennen aan een hogere volatiliteit. Rust en kalmte zal u redden dus sla het roer niet te snel om en houdt uw koers.

Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze graag.

Meer blogs