6 Gouden regels bij beleggen

1. Bezint eer ge begint


Wat wil je bereiken met je belegging? Wat is je doel? Wanneer wil je dat dit doel bereikt is? Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Zorg dat je gekozen strategie en beleggingsvorm aansluit bij jouw persoonlijkheid en doel. Je kan een strategie uitwerken met behulp van online tools, of je plan uitstippelen met een medewerker van Evi.

2. Behoud je appeltje voor de dorst


Beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Je houdt best een buffer aan op een spaarrekening voor die regenachtige dag dat er wat onverwacht gebeurt. Zoals die afwasmachine die plots de geest geeft.

3. Geduld is een schone zaak


Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen maar gaat wel gepaard met tussentijdse koersstijgingen en - dalingen. Deze koersbewegingen moet je zowel financieel als qua gemoedsrust kunnen verwerken. Kun je koers houden wanneer rendementen tijdelijk tegenvallen? Kun je je emotie loskoppelen van de waarde van je belegging?

4. Leg niet al je eieren onder één kip


Spreiding is van fundamenteel belang; zowel in tijd, geografie als in type effect. Beleg gespreid over diverse beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. En niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en de opkomende landen. Onze specialisten selecteren de beste beleggingen. Hierbij houden ze rekening met de doelstellingen van het fonds, de risico’s en het verwachte rendement. De beleggingen ondergaan ook een SRI-screening (Socially Responsible Investing) om ervoor te zorgen dat er ethisch en duurzaam wordt geïnvesteerd.

5. Maak regelmatig je balans op


Stel vooraf evaluatiemomenten vast. Geschikte momenten hiervoor zijn wanneer je de belastingaangifte moet doen, wanneer je je vakantiegeld ontvangt of telkens er nieuwe fiscale regels komen. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met een Evi Medewerker. Die helpt je graag om koers te houden. Want het uitgestippelde pad van Gouden Regel nummer 1 blijft natuurlijk leidend.

6. Het einde kroont het werk


Stuur tijdig bij zodra je einddoel dichterbij komt. Bouw het risico af zodat een daling van de beurzen jouw doel, bijvoorbeeld je pensioenaanvulling, niet meer in gevaar brengt. Dat bijstellen heet ‘lifecycling’ en juist deze strategie zal je veel rust bezorgen.

Meer weten over deze of andere tips? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Meer blogs