Zelf beleggen of laten beleggen?

Als u besluit om te gaan beleggen, dan kan u ervoor kiezen zelf een beleggingsportefeuille samen te stellen. Een persoonlijke keuze, die onder andere afhangt van uw ervaring en van de tijd die u kunt besteden aan uw beleggingen. Het beheren van een dergelijke beleggingsportefeuille kost tijd.

U kan het beheer van uw beleggingen ook overlaten aan experts. U profiteert dan van hun expertise. Aan het laten beheren van uw beleggingsportefeuille zijn wel kosten verbonden.

Evi zet de voor- en nadelen van beide opties naast mekaar

Zelf actief beleggen of het uitbesteden: hou rekening met:

  • uw kennis van de financiële markten
  • voldoende inzicht in het uitbalanceren van uw portefeuille
  • tijd om de financiële markten te volgen
  • de kosten en opbrengsten van het uitbesteden

Beleggen uitbesteden

U kunt het beleggen van uw vermogen ook uitbesteden aan experts. Zij stellen een beleggingsportefeuille samen die past bij uw beleggingsprofiel. De experts houden uw portefeuille op dagbasis in de gaten en sturen bij indien zich kansen of bedreigingen voordoen.

Zo weet u zeker dat er goed wordt gezorgd voor uw beleggingsportefeuille. U loopt geen onnodig risico, omdat uw beleggingen op dagelijkse basis worden gemonitord.  
Zeker een beginnende belegger doet er goed aan om beheerd beleggen te overwegen. Zelf actief beleggen vraagt immers om een hoop kennis, veel tijd en ook zin.

Zelf actief beleggen

U vindt beleggen leuk en volgt de financiële markten graag. U kunt er dan voor kiezen zelf te beleggen.

U hebt verschillende opties: trackers, individuele aandelen, obligaties of een combinatie. U bepaalt zelf hoe u het doet. Uiteraard vergt dit inzet: u moet de opportuniteiten die zich aandienen herkennen én actie ondernemen.